Ogorčeni na državu, vlasti Bihaća više ne žele migrante

Lokalne vlasti Bihaća zatražile su od institucija Bosne i Hercegovine hitno prebacivanje migranata iz kampa Vučjak u centre kod Sarajeva i Mostara, rečeno je nakon sjednice Operativnog štaba za nadzor migracija Unsko-sanskog kantona.

Iz kantonalne uprave Civilne zaštite najavili su da će se pobrinuti za vodoopskrbu i komunalne usluge u migrantskom kampu Vučjak, nakon što ga je gradska uprava Bihaća u ponedjeljak ujutro prestala finansirati.

Operativni štab zatražio je od nadležnih i da prebace migrante i izbjeglice iz druga dva bihaćka centra u Medeno Polje kod Bihaća.

Izostanak pomoći države

Predlažu da se na toj lokaciji gradi prihvatni centar kapaciteta 2.000 ljudi.

Gradske vlasti dosad su izdvajale 12.500 eura mjesečno za prihvat migranata.

Ranije su brojne međunarodne organizacije apelirale na vlasti u Bosni i Hercegovini da pronađu alternativni smještaj za izbeglice i migrante, upozoravajući da je kamp Vučjak nedostojan za boravak ljudi zbog izuzetno loših uvjeta.

Gradske vlasti Bihaća odlučile su prestati s finansiranjem jer im, kako kažu, viši nivoi vlasti nisu pomagali u tome.

Kuhinja prestaje s radom

Agencija Fena javlja da su suhe slavine, otpad posvuda i stotine migranata u redu za hranu slika s Vučjaka.

Najavljeno je i da će od utorka kuhinja Crvenog križa prestati s radom.

Iako više neće biti fizički prisutni na toj lokaciji, humana misija koju obavljaju nalaže im da ljude u nevolji ne mogu ostaviti gladne i žedne.

“Mi ćemo u svakom slučaju svakodnevno u narednom periodu donositi dnevne obroke, tri obroka s vodom migrantima, podijeliti im na ovoj lokaciji dok oni budu prisutni, jer vjerovatno će njih u narednom periodu natjerati i problemi na Vučjaku da siđu u sam grad Bihać”, rekao je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća.

Zatečeni i ogorčeni migranti

Migranti, njih više od 700, zatečeni su promjenama i ogorčeni.

U jednom danu ostali su bez vode, uz najavu da će im i hrana biti reducirana.

“Sad je situacija veoma loša, nema vode. I prije je bila loša, a sada je, bez vode, još teža. Cijeli mjesec nemamo ni doktora”, požalio se novinarima neimenovani migrant iz Irana.

U Vučjaku, javlja Fena, zasad jedino funkcionira odvoz otpada, međutim, pitanje je koliko će i komunalno preduzeće “Komrad” biti prisutno na toj lokaciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije