Oficirke i dame

Dangubić je jedna od sedam žena koje su dosad skočile sa Starog mosta i jedina koja je to učinila više puta (OSBiH)

Apsolutna je prvakinja Bosne i Hercegovine u olimpijskom dizanju tegova, više je puta skakala sa Starog mosta, voli alpinizam i – prva je žena komandir tenka M-84 u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Ovo su samo neke karakteristike potporučnice Dajane Dangubić, koja je jedna od nekoliko žena koje krase pozivne poruke za prijem novih oficira u OSBiH.

Svojim pričama i životnim opredjeljenjima za njom ne zaostaju ni Dejana Radić, komandirka Voda borbene podrške, te blizanke Amina i Edina Zukić.

“Biti oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine znači biti u prilici učiti mnogo, ići na razna školovanja, kako u inostranstvo, tako i u BiH. To je jedan kvalitetan sistem, gdje se znanje, rad i zalaganje cijene bez obzira na rodne razlike”, ističe Dangubić i dodaje da “zaista vjeruje da žene mogu sve”.

Radić je diplomirala na Filozofskom fakultetu i trenutno tamo pohađa magistarski studij

Radić ističe da OSBiH nudi priliku koja se rijetko pojavljuje.

Pitanje oslovljavanja

Radić, koja je komandirka voda i nosi čin potporučnice, govori da je bilo smiješnih situacija pri oslovljavanju jer se u službenoj komunikaciji koristi dvorodna formulacija “gospođa potporučnik – gospođo potporučniče”.

“Znalo je da se desi da me oslovljavaju sa ‘gospođice potporučnice’, ‘gospođo potporučnice’, a nekada i sa ‘gospodine potporučniče’. Naravno, to je sve bilo na početku jer nisu dosad (u mojoj jedinici) imali ženu komandira, ali je i to pokazatelj promjena i da žene zauzimaju svoje mjesto i ulogu u društvu”, ističe ona.

“Iako sam bila student četvrte godine Filozofskog fakulteta, Odsjeka za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, odlučila sam napraviti iskorak. Shvatila sam da moram pokušati, saznati gdje su moje granice i da li ja to mogu. Znala sam da OSBiH pruža priliku mladim ljudima koji se žele dodatno školovati, edukovati i da pružaju priliku da se školujete vani, a što je bila jedna od mojih želja”, govori ona za Al Jazeeru.

Prilika koja se ne propušta

Kaže da su se njena očekivanja ubrzo obistinila.

“Nakon provedene dvije godine u službi kao vojnik OSBiH-a izašao je konkurs za prijem oficira mlađih od 27 godina. Odlučila sam se prijaviti, pomjeriti granice i postati onaj / ona koja će biti uzor drugima, ona koja će voditi i usmjeravati druge, brinuti o drugima.”

Sestre Zukić navode da su uvijek željele “raditi kao uniformisano lice”, te da je biti pripadnik OSBiH-a oduvijek predstavljalo čast, ponos i odanost.

“Kad je izašao konkurs za oficire i sama činjenica da žene mogu pristupiti i biti dio OSBiH, za mene je bila prilika koju nisam mogla propustiti”, kaže Amina.

“I prije nego sam donijela odluku da ću aplicirati na konkurs za prijem vojnika u OSBiH znala sam da je privilegija i čast prvenstveno nositi maskirnu uniformu, na ramenu nositi grb svoje države i na jutarnjoj smotri stajati ispred zastave Bosne i Hercegovine dok se intonira himna”, dodaje Edina, kao i to da joj od samog početka ego nikad nije bio vodilja ni želja za dokazivanjem drugima nego želja za “dokazivanjem samoj sebi koliko mogu, da trudom i radom mogu dostići svoje ciljeve i da samo tako mogu izaći iz današnjih okvira i stereotipa o statusu žene”.

“Znala sam da, ako postanem pripadnik OSBiH-a, sve ovo ću moći postići svojim zalaganjem i na taj način izgraditi sebe kao ličnost, kao ženu, ali i zadovoljiti svoju duševnu satisfakciju, jer znati da si u službi svojoj državi i svome narodu najveća je zahvala i nagrada koju sam dosad postigla”, kaže Edina Zukić.

Skok sa Starog mosta

Dangubić ističe da, osim svog posla, voli sport i prirodu, koja je čini sretnom i opuštenom.

“Ja sam jedna od sedam žena koje su dosad skočile sa Starog mosta i jedina koja je to učinila više puta. Inače volim adrenalinske sportove jer mi pomažu da kroz poznavanje sebe, samokontrolu i samodisciplinu pomjeram sopstvene granice”, kaže ova oficirka, koja se još rekreativno bavi paraglajdingom, sportskim penjanjem po stijenama i alpinizmom.

Apsolutna je državna prvakinja u olimpijskom dizanju tegova i osvajala je medalje na evropskim i svjetskim takmičenjima.

“I sport i vojska pomažu mi da budem bolja verzija sebe, da konstantno napredujem i težim ka novom cilju i budem sretna kad ispunim svoja očekivanja”, dodaje.

Blizanke i zamjena identiteta

Edina i Amina Zukić kažu da je bilo dosta anegdota sa zamjenom identiteta, naročito na početku vojne karijere, kad im kolege nisu znale da je riječ o blizankama.

“Jednom prilikom, dok je moja sestra radila u Sarajevu, a ja u Zenici, preko vojnika kurira poslala sam poštu iz Zenice u Sarajevo, gdje sam mu dala broj i rekla da po dolasku u Sarajevo kontaktira s kolegicom koja će preuzeti poštu. Kad je došao u Sarajevo i nazvao broj koji sam mu dala, pojavila se moja sestra. On je ostao u šoku i samo je pitao: ‘Kako si ti uspjela prije mene iz Zenice stići u Sarajevo?’, misleći od moje sestre da sam ja”, priča Edina.

I Amina ima sličnu priču.

“Radile smo na različitim mjestima i dešavalo se da moj nadređeni, kad ona dođe kod mene, njoj izda naređenja ili diskutuje o poslu, a također se to dešavalo i meni, kao to i da njene kolege meni priđu i bez problema pričaju sa mnom kao da je to ona.”

Dejana Radić diplomirala je na Filozofskom fakultetu i trenutno tamo pohađa magistarski studij. Tokom studija bila je članica nekoliko nevladinih organizacija, bila dio najveće studentske mreže AIESEC-a, pisala na studentskom portalu, radila na radiju, gdje je bila urednica i voditeljica. Bavila se i sportom, tačnije, boksom.

“Smatram da su žene te koje određuju svoje mjesto i ulogu, kako u društvu, tako i u svom poslovnom okruženju. Žene se sve manje nalaze na društvenim marginama, a do toga su ih doveli neprestani rad, disciplina i odricanja. Često trebamo raditi mnogo više i dokazivati da smo dostojne i u stanju raditi svoj posao, ali onog trenutka kada to pokažemo, tada sve postaje mnogo lakše”, govori za Al Jazeeru.

Teže biti oficir nego žena

Kaže da je bitno naglasiti da nije posebna zato što je žena nego zato što je oficirka OSBiH-a, a to je “mnogo teže nego biti žena”.

“Zašto teže? Zato što biti oficir znači biti odgovoran, predan, samodisciplinovan, težiti stalnom učenju i usavršavanju, jer samo tako možete biti primjer nekome i nekoga voditi. A kad imate sve to, i pritom dodate ljubav prema poslu, onda je uspjeh zagarantovan.”

Poziva mlade ljude iz Bosne i Hercegovine da krenu njenim i stopama njenih kolegica i kolega.

“Oružane snage Bosne i Hercegovine pružaju priliku da se razvijate, usavršavate i učite. Onog trenutka kada dobijete diplomu, tada proces učenja tek počinje i tada gradite svoj život. A to vam Oružane snage pružaju. Smatram da biti u jednom sistemu kao što su Oružane snage znači biti pred svakodnevnim izazovima, a to znači da se razvijate.”

Slične pozive upućuju i sestre Zukić. Amina ističe da ovaj poziv nudi ogromne mogućnosti svim mladim ljudima sa završenim fakultetom.

“Pojedina formacijska mjesta povezana su s fakultetom koji su završili i toplo bih im preporučila da se prijave jer u toku svoje profesionalne karijere mogu usavršavati i nadograditi svoje obrazovanje koje su stekli tokom života, kao i raditi u tom segmentu za koji su se školovali. Iskustvo u vojnoj službi učinit će vas jačim, hrabrijim i sigurnijim u svemu što budete radili.”

Sestre Amina i Edina Zukić

Njena sestra Edina kaže da je sam proces testiranja nezaboravno iskustvo, gdje se može naučiti dosta novih stvari i upoznati dosta novih osoba različitih profila iz svih gradova Bosne i Hercegovine.

“Lepeza formacijskih dužnosti, odnosno poslova koji bivaju raspisani konkursima, veoma je široka. Počevši od pješadije, artiljerije, izviđača, pa sve do formacijskih mjesta koja zahtijevaju određeno civilno obrazovanje, kao što su ekonomski fakultet, mašinski, medicinski i slično. Zaista je veliki dijapazon formacijskih mjesta i svako od njih nosi sa sobom odgovornosti i obaveze, ali nudi i edukaciju i usavršavanje unutar službe.”

Izvor: Al Jazeera