Ofanzive za presijecanje i izolaciju ISIL-a

Među civilima će se širiti broj onih koji vjeruju u ideju ISIL-a, kažu analitičari (Reuters)

Piše: Mohammad Knas

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant dramatično gubi sve više teritorija u Siriji. To slabljenje počinje još od 26. januara 2015. godine, kada je ISIL izgubio svoju prvu bitku u Siriji u Ain Arabu (Kobane) na sjevernoj periferiji Halepa uz granicu s Turskom.

ISIL je držao pod kontrolom teritoriju veću od površine Velike Britanije sve do augusta 2014. godine. Na tom području je živjelo više od šest miliona stanovnika, odnosno više od ukupnog broja stanovnika u Danskoj, Finskoj ili Irskoj, prema tadašnjim medijskim izvještajima.

ISIL je danas sužen na prostor iračke i sirijske pustinje, sa manjim brojem većih mjesta, enklava, gradića i općina.

U Siriji ISIL strahuje od pada Raqqe, njihovog glavnog uporišta u toj državi. Takozvane Sirijske demokratske snage, čija su glavna komponenta kurdske Jedinice narodne zaštite, udaljene su od Raqqe oko dva kilometra sa istoka i oko tri kilometra sa sjevera.

Sa zapadne strane Sirijske demokratske snage od Raqqe dijeli područje Muzare'at, koje seže u dubinu oko 7-8 kilometara. Samo je južna strana Raqqe i dalje u rukama ISIL-a, što se čini, u skladu s vojnom taktikom, kao jedini slobodni izlaz u slučaju povlačenja iz grada.

Troškovi odbrane

U Siriji ISIL-u su ostale još pojedine četvrti u Deir al-Zouru i njegova cijela periferija, kao i područja u sirijskoj pustinji. Zvanična sirijska novinska agencija SANA kaže da su vladine snage u saradnji s, kako ih je nazvala, saveznicima, uspjele preuzeti kontrolu nad 1.400 kvadratnih kilometara u sirijskoj pustinji na istoku Palmire nakon borbi protiv ISIL-a.

Ovakava dešavanja nameću neizbježno pitanje o sudbini ISIL-a u Siriji te u kojem pravcu će se stvari kretati, ali i ko će biti legitimni nasljednici ISIL-ovih teritorija?

Vojni analitičar Fayez Al-Asmar za Al Jazeeru kaže da se ISIL počeo zatvarati u sebe, te da slijedi politiku zasnovanu na ideji smanjenja teritorije u cilju jačanja odbrane.

ISIL se bori protiv velikog broja neprijatelja, bolje reći, bori se protiv cijeloga svijeta, a to povećava troškove odbrane ovoj grupi. Smatra da je neophodno pribjeći taktici sužavanja prostora na kojem bi se vršili napadi na njih.

Prema Asmaru, ISIL-ov kraj bit će u Deir al-Zouru, s obzirom na stanje na terenu. ISIL je gotovo pod opsadom u gradu Raqqi i ostala mu je otvorena još južna strana grada. Tu se nalazi i rijeka Eufrat, kao prirodna barijera koja sprječava njegovo povlačenje i ograničava kretanje nakon što su avioni međunarodne koalicije porušili sve mostove na ovoj rijeci.

Asmar kaže da se trenutno radi na izolaciji ISIL-a i njegovom razbijanju na dva zasebna entiteta, jedan u Siriji, a drugi u Iraku. Na sirijskoj strani, frakcije oružane sirijske opozicije vrše čišćenje granica, uz zračnu podršku međunarodne koalicije. Tu je uspostavljena i američka vojna baza al-Tanf, dok sirijski režim iz pravca Palmire nastavlja osvajati teritorije pod ISIL-ovom kontrolom.

Tempirane bombe

Po svemu sudeći, sirijski režim je bliži preuzimanju kontrole nad Deir al-Zourom nego snage oružane sirijske opozicije, ukoliko uzmemo u obzir da je razdaljina između režimskih snaga i Deir al-Zoura skoro 130 kilometara, dok su sirijske frakcije udaljene od grada više od dvije stotine kilometara. Što se tiče Raqqe, pobjeda u tom gradu ići će u korist Sirijskih demokratskih snaga, koje su opkolile grad s njegove tri strane.

O budućnosti ISIL-a u Siriji novinar Ayman Muhamed, urednik Baladi News Networka, kaže da će se za mjesec dana okončati ISIL-ovo teritorijalno prisustvo u ovoj zemlji “ali da će, zasigurno, ostati prisutan kao ideja koja će izazivati nestabilnost u državi. Među civilima će se širiti broj onih koji vjeruju u ideju ISIL-a te će biti poput tempiranih bombi i uspavanih ćelija koje čekaju da se aktiviraju”.

Mohamed smatra da uništavanje ISIL-a zahtijeva paralelno djelovanje na vojnom i intelektualnom planu, i to tako što će se stati ukraj nepravdi, siromaštvu i ugnjetavanju koje se provodi nad sirijskim narodom.

“Ono što čovjeka navodi na radikalizam jesu osjećaji potlačenosti i nepravde. Ako Assad ostane na vlasti, država se nikada neće stabilizirati. Ovaj zločinački režim gurnut će stotine, štaviše, hiljade potlačenih mladih ljudi u ekstremizam”, smatra on.

Izvor: Al Jazeera