Ofanziva protiv ISIL-a oslabljena zbog straha za civile

ISIL
Dio boraca ISIL-a i dalje drži džepove u zabačenim pustinjskim područjima Sirije, a u dijelu iračkih gradova izvode napade i otmice (Al Jazeera)

Četvrti dan zaredom, ofanziva protiv posljednjeg uporišta grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL na istoku Sirije je oslabljena jer se arapsko-kurdske snage boje za sudbinu zadnjih civila i pozivaju ISIL na kapitulaciju.

Nakon velikih uspjeha 2014. godine i zauzimanja golemih teritorija u Siriji i u Iraku, borci ISIL-a su potisnuti u džep u selu Baghouzu, u provinciji Deir Ezzor, na istočnim granicama Sirije.

Pretpostavlja se da se u tom selu nalazi nekoliko stotina boraca ISIL-a i gotovo 2.000 civila pod opsadom, prenosi Hina.

Sirijske demokratske snage – SDF su na rubu potpune pobjede nad ISIL-om u istočnoj Siriji, ali su borci ove grupe posljednjih dana pojačali napade udaljene od bojišta.

Civili u ljudskom štitu

Ofanziva SDF-a, uz podršku međunarodne koalicije pod vodstvom Washingtona, ide polako, jer se prioritet daje izlasku civila koji se nalaze u tom sektoru i služe kao ljudski štit borcima ISIL-a, kaže arapsko-kurdska koalicija.

“Želimo izolirati civile, kako bismo ih evakuirali, prije nego napadnemo”, rekao je u utorak za AFP glasnogovornik sirijskih snaga Mustefa Bali.

Reuters javlja da su kamioni ušli u selo kako bi evakuirali preostale civile.

Ujedinjeni narodi su utorak izrazili veliku zabrinutost zbog gotovo 200 porodica “koje su očito u zamci u malom sektoru koji još kontrolira ISIL”.

Godine 2014. ISIL je proglasio samozvani kalifat na teritoriji veličine Velike Britanije.

Izvor: Agencije