Ofanziva na Idlib: Bebe i djeca umiru od hladnoće

Najteže je za djecu i žene, koji čine više od 80 posto novoraseljenih osoba (Anadolija)

Na otvorenom i u vrijeme jako niskih temperatura, Mustafa Hamadi i njegova porodica sklonili su se u improvizirani šator u selu Killi, u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib.

Ovo je drugi put za manje od godinu dana da su raseljeni.

Nisu mogli zaspati te noći 11. februara zbog hladnoće, pa je pred ponoć Mustafa unio plinsku grijalicu u šator.

Kada je jutro došlo, Mustafa, njegova žena Amoun, njihova 12-godišnja kćer Husa i trogodišnja unuka Hoor pronađeni su mrtvi zbog trovanja ugljen-monoksidom.

Kako govori Nizar Hamadi, Mustafin brat, s kojim je razmjenjivao poruke preko mobitela te noći, šator od metalnih cijevi i najlona nije bio prozračan i malo je štitio porodicu od hladnoće.

“Mislim da je bilo minus devet stepeni te noći. Moj brat je znao kako nije dobro unositi plinsku grijalicu u zatvoreni prostor bez ventilacije, ali nije imao izbora”, govori Nizar za Al Jazeeru.

Utočište u nezavršenoj školi

Porodica Hamadi iz sela Kafrouma, mjesta u okolini Maarat al-Numana, bila je primorana prošlog ljeta napustiti svoje domove i otići dalje na sjever zbog zračnih udara koje su snage sirijske vlade vršile na Idlib, posljednje veće uporište opozicije u državi.

Mustafa i Nizar uselili su se u praznu, nezavršenu školu u gradu Binnish, osam kilometara istočno od grada Idlib, da bi zbog granatiranja Mustafa porodicu preselio u Killi.

“Škola nije podesna za život, ali sve su kuće pune drugim raseljenim licima. U nekim sobama žive po tri ili četiri porodice”, govori Nizar i dodaje kako je sve veći broj onih koji su primorani napustiti svoje domove.

Uz rusku podršku iz zraka, snage predsjednika Sirije Bashara al-Assada u aprilu 2019. godine pokrenule su veliku ofanzivu na Idlib, gdje živi više od milion osoba, od kojih je većina masovno prebačena na ovu lokaciju sa područja koje su snage vlade iz Damaska ranije osvojile.

Vojna akcija je poremetila krhku saradnju Turske i Rusije (koje podržavaju suprotne strane u ratu u Siriji) na formiranju zone deeskalacije u Idlibu.

Kampanja je nastavljena u mjesecima poslije nakon propasti nekoliko dogovora o prekidu vatre.

No, u decembru je sirijska vlada pojačala s napadima u regiji kako bi zauzela strateški važan autoput M5, koji prolazi kroz provincije Halep i Idlib.

‘Majke pale plastiku da ugriju djecu’

U ofanzivi su poginule na stotine civila i došlo je do najvećeg pojedinačnog slučaja raseljavanja od početka rata 2011. godine, kada je više od 900.000 osoba primorano na bijeg, navode iz Ujedinjenih naroda.

Iz UN-a dodaju kako probleme za civile, pored bombardiranja, veliki problem predstavlja činjenica kako 82.000 osoba mora živjeti pod šatorima u vrijeme niskih temperatura.

Kako navodi humanitarno tijelo UN-a OCHA, 36 posto novih raseljenih porodica se smješta kod šire familije ili iznajmi neko utočište, dok 17 posto njih spas nalazi u već pretrpanim kampovima.

Najmanje 15 posto njih se nalazi u nezavršenim građevinama, dok ih 12 posto “još uvijek traži utočište”.

Najteže je za djecu i žene, koji čine više od 80 posto novoraseljenih osoba.

Mark Lowcock, šef UN-a za humanitarne poslove i pomoć, u ponedjeljak je opisao kako je stanje u Siriji dostiglo “užasavajući novi nivo”, dodavši kako raseljene osobe doživljavaju traume i “moraju spavati vani na velikim hladnoćama”.

“Majke pale plastične stvari kako bi ugrijale djecu. Bebe i mala djeca umiru od hladnoće”, navodi se u njegovom saopćenju.

Izvor: Al Jazeera