OECD: Slijedi usporavanje svjetskog privrednog rasta

Burza
MMF je nedavno upozorio na ozbiljnost usporavanja svjetske ekonomije zbog pandemije korona virusa (AP)

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) smanjila je projekcije rasta svjetskog gospodarstva na 3,5 posto za iduće dvije godine.

Trgovinske napetosti i više kamatne stope usporit će rast globalnog gospodarstva, iako za sada nema znakova oštrog pada, priopćeno je u srijedu iz OECD-a, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Prošle godine ova organizacija je predviđala rast svjetskog bruto domaćeg prozivoda (BDP) od 3,7 posto za 2019. godinu.

U izvješću se navodi da će globalno usporavanje rasta biti najgore u zemljama koje nisu članice OECD-a, pri čemu će mnoge tržišne ekonomije u usponu vjerojatno bilježiti odljev kapitala s postupnim podizanjem kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi.

SAD izvor tenzija 

U tom kontekstu, snižene su procjene rasta zemljama kao što su Brazil, Rusija, Turska i Južna Afrika.

Rastuće kamatne stope bi također mogle potaknuti aktere na financijskim tržištima na preispitivanje i “usklađivanje” cijena rizika kojima su investitori izloženi, što bi izazvalo povratak nestabilnosti, navodi OECD.

Izbijanje potpunog trgovinskog rata, koji bi rezultirao ekonomskom neizvjesnošću moglo bi, prema računici OECD-a, umanjiti globalni BDP za 0,8 posto do 2021. godine.

Iako je izvor trenutačnih tenzija, američka ekonomija će, prema ovim projekcijama, biti uspješnija od većine drugih, iako zbog skupih fiskalnih poticaja.

OECD je zadržao prognozu rasta Sjedinjenih Država za 2018. i 2019. godinu na tri posto, ali je procijenio da će stopa rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u 2020. usporiti na blago iznad dva posto pod utjecajem iščezavanja efekta smanjenja poreza i povećanja troškova poslovanja zbog tarifa.

Umanjujući ekonomske izglede Kine, OECD je predvidio da će rast te zemlje usporiti sa 6,6 posto na 30-godišnji minimum od šest posto 2020. godine, dok vlasti u Pekingu pokušavaju osigurati “meko slijetanje” u slučaju uvođenja još viših američkih tarifa.

Ekonomske perspektive eurozone su takođe nešto tmurnije nego u rujnu, pri čemu se procenjuje da će njezin rast skliznuti s gotovo dva posto u ovoj godini na 1,6 posto 2020., unatoč labavoj monetarni politici.

Britanija će ubrzati, pa usporiti

Prema viđenju OECD-a, talijansko gospodarstvo će zabilježiti veće usporavanje nego što se ranije očekivalo, unatoč ekspanzivnom proračunu vladajuće populističke Vlade, koji je izazvao nesuglasice s Bruxellesom.

Italiji se za ovu godinu prognozira rast od samo jedan posto, a za iduće dvije godine se predviđa da će posustati na 0,9 posto jer će, kako se navodi, stagniranje otvaranja novih radnih mjesta i rast inflacije “nagristi” efekte proračunskih poticaja.

S druge strane, OECD smatra da će rast Velike Britanije ubrzati s ovogodišnjih 1,3 posto na 1,4 posto dogodine zbog izdašnog proračuna, što je iznad rujanske prognoze od 1,2 posto.

Međutim, rast Ujedinjenog Kraljevstva će nakon 2019. splasnuti na 1,1 posto, priopćio je OECD, pozivajući Vladu u Londonu da bude spremna odgovoriti na izazove u slučaju da ekonomija znatno oslabi zbog Brexita.

Izvor: Agencije