OECD predviđa pad svjetskog BDP za 4,5 posto

Vlade posebno treba da nastave da pomažu ljudima da pronađu posao i podržavaju investicije, navodi OECD (EPA)

Svjetska ekonomija je pretrpjela pad bez presedana zbog pandemije korona virusa, ali manji nego što se očekivalo posebno u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OECD je naveo u izvještaju da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda u svetu za 4,5 posto ove godine – manje od pada od šest posto koji se predviđao u junu, prenosi Beta.

Očekuje se da će se svjetska ekonomija oporaviti i porasti za pet posto sljedeće godine, saopćila je ta organizacija.

Najnovije procjene OECD-a polaze od pretpostavke o lokalnim, sporadičnim slučajevima zaraze korona virusom, koji će se rješavati lokalno, ciljanim mjerama, a ne potpunim karantinom koji je doveo do rekordnog pada BDP u mnogim zemljama u periodu od aprila do juna.

Pretpostavlja se i da će vakcina protiv COVID-a 19 biti dostupna tek krajem 2021. godine.

OECD je prognozirao da će američka ekonomija ove godine pasti za 3,8 posto, umjesto pada od 7,3 posto koji je ranije bilo predviđeno.

Očekuje se da će Kina biti jedina zemlja u grupi od 20 najmoćnijih ekonomija koja će ove godine rasti – za 1,8 posto umjesto ranije predviđenog pada od 2,6 posto.

Poziv OECD-a

OECD je smanjio svoje prognoze za Indiju, Meksiko i Južnu Afriku.

Organizacija sa sjedištem u Parizu, koja savjetuje razvijene zemlje u vezi sa ekonomskom politikom, pozvala je vlade da sljedeće godine ne podižu poreze ili smanjuju potrošnju kako bi se “sačuvalo povjerenje i ograničila neizvjesnost”.

“Treba učiniti sve da se ojača povjerenje jer je ono ključno za oporavak”, rekla je glavna ekonomistkinja OECD-a Laurence Boone na konferenciji za novinare.

Vlade posebno treba da nastave da pomažu ljudima da pronađu posao i podržavaju investicije, rekla je ona.

“Dakle, prva poruka koju želimo da pošaljemo je da ne ponavljamo greške iz prošlosti, ne povlačimo fiskalnu podršku prerano”.

Izvor: Agencije