OECD: Kanada najobrazovanija država na svijetu

SAD je zauzeo tek šestu poziciju među najobrazovanijim državama (Anadolija)

Kanada je prva na rang listi najobrazovanijih država na svijetu, koju je sastavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, mjereći nivo obrazovanja odraslih u 36 zemalja lanica te organizacije.

Prema OECD-u, više od 56 posto odraslih građana Kanade steklo je neku vrstu obrazovanja nakon srednje škole.

OECD je nivo obrazovanosti država izrazio kao procenat pripadnika odrasle populacije, starosti između 25 i 64 godine, koji su završili neku vrstu tercijarnog obrazovanja, odnosno stekli diplome na dvogodišnjim ili četvorogodišnjim studijama ili stručnoj specijalizaciji.

Iza Kanade, na drugom mjestu je Japan, sa 50,5 posto odraslih sa višim i visokim obrazovanjem, a slijede Izrael (49,9 posto), Južna Koreja (46,86 posto) i Velika Britanija, koja se sa 45,96 procenata našla na petom mjestu.

SAD na šestoj poziciji

SAD, uprkos tome što više Amerikanaca pohađa koledže nego ikada ranije i što zemlja svake godine dominira na rang listi najboljih univerziteta na svijetu, zauzeo je tek šestu poziciju među najobrazovanijim državama.

Prema OECD-u, 45,7 posto odraslih Amerikanaca u dobi od 25 do 64 godine završilo je neku vrstu tercijarnog obrazovanja.

Na sedmom mjestu je Australija sa 43,74 posto diplomaca, osma je Finska (43,6 posto), koju prati susjedna Norveška (43,02), a listu prvih 10 najobrazovanijih država zaključuje Luksemburg, za 42,86 posto odraslih građana koji su stekli obrazovanje trećeg stepena.

Izvor: Agencije