Odvojeni razgovori sa zaraćenim stranama u Siriji

Izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura danas će u Ženevi imati odvojene sastanke (EPA)

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura danas će u Ženevi imati odvojene sastanke s predstavnicima sirijske opozicije i vlasti u okviru indirektnih mirovnih pregovora koji su počeli u petak pod pokroviteljstvom UN-a, saopćeno je iz Ženeve.

De Mistura će prvo održati sastanak s predstavnicima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, s kojima je razgovarao u petak, potom će razgovarati s predstavnicima opozicijskog Visokog vijeća za pregovore.

Poziv zaraćenim stranama

Američki državni sekretar John Kerry uputio je u subotu zvanični poziv zaraćenim stranama u Siriji, opoziciji i vlastima, zahtijevajući da iskoriste trenutak indirektnih pregovora, koji se održavaju u Ženevi, za postizanje dogovora.

U videoporuci emitiranoj u State Departmentu, Kerry je pozvao režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da omogući pristup humanitarnoj pomoći do gradova pod opsadom kao što je Madaya, u kojoj je stanovništvo pogođeno glađu.

“Pozivam obje strane da iskoriste trenutak indirektnih pregovora u Ženevi”, rekao je šef američke diplomatije u videoporuci.

Predstavnici sirijskih vlasti i opozicije su jedni drugima uputili optužbe o neiskrenim namjerama za postizanje mira u Siriji, u kojem je tokom rata koji je počeo u martu 2011. godine stradalo više od 260.000 ljudi.

Izvor: Agencije