Odvajanje Fronta al-Nusra od Al-Kaide

Ne treba sumnjati, interne diskusije u Frontu al-Nusra su sigurno bile prijekorne i nasilne (AP)

Piše: Martin Griffiths

Nedavna odluka Abu Mohammeda al-Jolanija, lidera al-Kaidinog ogranka u Siriji Fronta al-Nusra, da prekine svoje veze sa al-Kaidom je značajan i pozitivan potez.

Udaljavanje grupe od ambicija njenog sponzora je i dobra politika i potez koji može biti dobar za Sirijce.

No, ipak, objava je primljena na međunarodnom nivou sa iscrpljenim skepticizmom i određenim nivoom ciničnog odbacivanja koje odbija shvatiti priliku koju ova odluka predstavlja.

Većinski zapadnjački odgovor je da je odluka lidera Fronta al-Nusra samo kozmetičke prirode, napravljena da se udalji sa liste grupa koje su mete bombardiranja. Ovo, naravno, možda i jeste istina, ali nije pravi razlog.

Dobra politika i pametna diplomatija

Trebalo je Jolaniju i njegovim kolegama više od godinu dana da naprave ovaj potez – jasan znak da odluka nije motivirana samo kratkoročnim taktičkim dobicima na bojnom polju.

Ne treba sumnjati, interne diskusije u Frontu al-Nusra su sigurno bile prijekorne i nasilne. Osnovni razlog za nedonošenje ove odluke ranije uvijek je bila mogućnost da se strani borci u ostacima Fronta al-Nusra okrenu protiv bivših kolega, sa onim posebnim nasiljem koje je posvećeno bivšim prijateljima.

Diplomatija između oružanih snaga je uvijek bila intrigantna tema i ne smijemo je odbaciti poput jednostavne vježbe – zapravo, to je veoma riskantno područje i sadrži složene političke pregovore.

Kada se dublje sagleda situacija, pronalazi se nekoliko interesantnih upozorenja. Glavni napor za odvajanje od al-Kaide očito je došla od sirijskog elementa Fronta al-Nusra, primorana iskreno užasnutim reakcijama lokalnih sirijskih zajednica na ekstremističku upravu.

Dvostruka strategija

U svakom sukobu je glas lokalaca bitan i može biti odlučujući. Sukobljene strane moraju razumjeti kako upravljanje teritorijom dolazi sa određenim odgovornostima. Oslanjanje na zdravi razum lokalnog stanovništva nije posljednji korak već je riječ o moćnom instrumentu.

Naravno, želja da se izbjegnu zračni udari i postajanje manje otrovnim saveznikom drugih sirijskih oružanih grupa opozicije moraju biti važni faktori.

Ali, kada se sve podvuče, oni mogu biti samo oni argumenti koji su na kraju promijenili odnos snaga šure al-Nusre ka donošenju odluke o istupanju.

Odvajanje od al-Kaide se dugo razmatralo i veoma je zasnovano na sirijskom gnušanju.

Ove dvije činjenice – pritisak iz donjih redova i dugoročna strategija – kao da su izgubljeni u međunarodnoj procjeni prošlosedmične odluke.

Međutim, najteži zadatak je još pred Jolanijem. On sada mora odlučiti kako će koristiti ovaj novi status u mjesecima koji dolaze.

Koju ulogu Front Al-Nusra – koji je promijenio ime u Jabhat Fath al-Sham – želi igrati u Siriji? Kako on želi pozicionirati grupu? Koja je njegova poruka Sirijcima koji pate godinama? Ovo su teška pitanja koja traže ozbiljnu debatu.

Najbolje je neprijatelj dobrom

Kao medijator, znam kako bilo koja promjena geometrije strana u sukobu može predstavljati prilike. Ne smijemo pretpostaviti najgore prije nego postavimo ova pitanja.

Postizanje mira uvijek zahtijeva suspenziju vjerovanja u red kako bi se istražili mogući zaključci. Sirija, od svih mjesta, ne može dozvoliti bez analiziranja ovu novu šansu za rearanžiranje strana u sukobu.

Proveo sam veći dio protekle četiri godine radeći na očuvanju nade za sirijsku budućnost.

Djelovanje za mir u Siriji treba trezvenu glavu i posvećenost bez sentimentalnosti. Tokom ovih godina sam naučio kako je najbolje protiv neprijatelja dobrim.

Mirovni procesi nisu savršeno kreirane procedure; kreativne ideje za mir često dolaze iz neočekivanih izvora.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera