Oduzeti dokumenti Betininoj majci

Majci 19-godišnje Njemice, za koju se sumnja da je u Kalesiji bila godinama zlostavljana, oduzeti su dokumenti.

Kristina Siegner, majka Betine koja se oporavlja u sigurnoj kući, bit će pod nadzorom Službe za strance Bosne i Hercegovine i ne može napustiti zemlju dok se istraga ne okonča.

Njemačka ambasada stupila je u kontakt s tuzlanskim kantonalnim tužiteljstvom, ne bi li izravno došlo do Betine Siegner.

Izgubio joj se trag

Pretpostavlja se da je Betina Siegner u Bosnu i Hercegovinu stigla 2004. godine. U zemlju je tada ušla legalno, na majčin pasoš.

“Kada smo je tek doveli ovdje, oni su je prijavili i mislili su, nema više potrebe da se prijavljuje”, kaže Luka Marinković, zet osumnjičenog Milenka Marinkovića.

Iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Al Jazeera je doznala suprotno.

“Ona, znači, nikada nije bila prijavljena,  niti u jednom od organa Službe za strance i nikada nismo imali informaciju da ona boravi na području Kalesije. Samom tom činjenicom ona je postala igla u plastu sijena, koju je bilo nemoguće naći, ” kaže Sanja Škuletić Malagić iz Službe za strance BiH.

Prije osam godina, kada je Betina navodno ušla u BiH, Služba za poslove sa strancima nije postojala.

Izgubio joj se tako svaki trag, a na kraju ovoga puta, uslijedilo je zlostavljanje za koje se sumnjiče Betinini skrbnici, pritvoreni Milenko i Slavojka Marinković.

“To je dobila šamar od mene i od majke. Ja sam joj branila da ne ide sa balijama. Tko su balije? To su narod, kako se kaže, druga nacija”, kaže Monika, kćerka Betininih staratelja.

No, kako je izvijestio repoter Al Jazeere Marin Veršić, “bilo je tu više od pokojeg šamara, a Betina tvrdi da ju je upravo kćer staratelja najviše tukla, kao i skrbnica Slavojka koja je sada u pritvoru”. 

“Iz pouzdanih izvora doznajemo kako je Betinina majka Kristina izjavila da je njezina kćerka mentalno retardirana, pa ju nije slala u školu”, kazao je Veršić.

“No, priznaje da ju je tukla granom od drveta, jednom i strujnim kablom”.

Velika glad

Zlostavljana djevojka najteže je, tvrdi, podnosila glad.

Prijetili su joj da će je odvesti policiji, pa se zato krila u staji, zato ju je bilo teško naći. Više puta je htjela pobjeći, a spas je dočekala kada je slučaj policiji prijavio susjed Sead Makalić.

“Radeći sa njima, prvo sam vidio da joj ne daju da jede”, kazuje Makalić.

Betina Siegner sada je u sigurnoj kući negdje na području BiH. Kretat će se ograničeno i biti pod stručnim nadzorom koji će joj pomoći da pridobije samopuzdanje i da se mentalno stabilizira.

“Nakon što se njezino psihološko i fizičko stanje poboljša, Betinina najveća želja je da ode kod oca u Njemačku ili kod sestara u Austriju i nastavi živjeti normalno”, izvijestio je Veršić. 

Izvor: Al Jazeera