Odstupio i treći visoki dužnosnik Pentagona

Nakon dvije godine u Pentagonu, odlučio sam da je pravo vrijeme da se vratim u privatni sektor, rekao je Kevin Sweeney (Arhiva)

Šef osoblja Pentagona Kevin Sweeney podnio je ostavku samo nekoliko sedmica nakon ostavke ministra obrane Jima Mattisa, potvrdilo je u nedjelju američko Ministarstvo odbrane.

“Nakon dvije godine u Pentagonu, odlučio sam da je pravo vrijeme da se vratim u privatni sektor”, rekao je Sweeney, koji je dužnost obnašao od januara 2017. godine.

“Bila je čast služiti i raditi rame uz rame s ljudima iz Ministarstva odbrane”, dodao je.

Sweeneyeva ostavka dolazi nakon one Mattisa, koji je odstupio 20. decembra, nakon što je predsjednik Donald Trump najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Mattis, koji je na čelu Pentagona bio dvije godine, namjeravao je otići u februaru, no Trump ga se odlučio riješiti i prije, nakon Mattisovog oštrog pisma, u kojem je, uz ostavku, izrazio i neslaganje s predsjednikom.

Četiri kandidata za ministra odbrane

Odlučio je otići nakon Trumpove iznenadne odluke da povuče sve američke vojnike iz Sirije, kao i polovinu od oko 14.000 vojnika iz Afganistana.

Trump je odluku obrazložio visokom cijenom angažmana u životima američkih vojnika i novcu poreznih obveznika.

Mattisa je zamijenio Patrickom Shanahanom, zamjenikom bivšeg ministra.

New York Time Times kao kandidate za ministra spominje bivšeg demokratskog senatora Jima Webba, republikanske senatore Toma Cottona i Lindseya Grahama te bivšeg republikanskog senatora Jima Talenta.

Izvor: Agencije