Odstrel divljih svinja u BiH zbog afričke svinjske kuge

Od odstrijeljenih divljih svinja uzimat će se, kako je saopćeno, uzorci koji će biti ispitivani na pojavu afričke svinjske kuge (EPA)

Zbog pojave afričke svinjske kuge u Srbiji i štete na poljoprivrednim usjevima koje pričinjavaju divlje svinje u bh. entitetu Republika Srpska, Ministarstvo poljoprivrede RS-a propisalo je odstrel divljih svinja.

Propis važi u svim lovištima, a posebno u onima koja graniče sa Srbijom, prenose Nezavisne novine.

Vanredni odstrel medvjeda

Od odstrijeljenih divljih svinja uzimat će se uzorci koji će u suradnji s Veterinarskim institutom “Dr Vaso Butozan” biti ispitivani na pojavu afričke svinjske kuge, priopćeno je iz Ministarstva.

Istovremeno, u cilju sprječavanja šteta koje pričinjavaju medvjedi širom lovišta RS-a izdana je obavijest da se, bez obzira na vrijeme lovostaja, može izvoditi izvanredni odstrel medvjeda ako predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi ili imovinu.

“Napominjemo da se odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korištenja ove vrste divljači sprovode isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu”, navedeno je u priopćenju.

U Srbiji se pojavila afrička svinjska kuga, i to u okolici Mladenovca, a to su potvrdili rezultati iz laboratorija u Madridu, izjavio je u utorak ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i naglasio da su poduzete sve preventivne mjere za sprječavanje širenja tog virusa.

Izvor: Agencije