Oglasi

Odstrel divljih svinja u BiH zbog afričke svinjske kuge

Propis važi u svim lovištima, a posebno u onima koja graniče sa Srbijom.
Od odstrijeljenih divljih svinja uzimat će se, kako je saopćeno, uzorci koji će biti ispitivani na pojavu afričke svinjske kugeEPA-Ilustracija

Zbog pojave afričke svinjske kuge u Srbiji i štete na poljoprivrednim usjevima koje pričinjavaju divlje svinje u bh. entitetu Republika Srpska, Ministarstvo poljoprivrede RS-a propisalo je odstrel divljih svinja.

Propis važi u svim lovištima, a posebno u onima koja graniče sa Srbijom, prenose Nezavisne novine.

Vanredni odstrel medvjeda

Od odstrijeljenih divljih svinja uzimat će se uzorci koji će u suradnji s Veterinarskim institutom "Dr Vaso Butozan" biti ispitivani na pojavu afričke svinjske kuge, priopćeno je iz Ministarstva.

Istovremeno, u cilju sprječavanja šteta koje pričinjavaju medvjedi širom lovišta RS-a izdana je obavijest da se, bez obzira na vrijeme lovostaja, može izvoditi izvanredni odstrel medvjeda ako predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi ili imovinu.

"Napominjemo da se odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korištenja ove vrste divljači sprovode isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu", navedeno je u priopćenju.

U Srbiji se pojavila afrička svinjska kuga, i to u okolici Mladenovca, a to su potvrdili rezultati iz laboratorija u Madridu, izjavio je u utorak ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i naglasio da su poduzete sve preventivne mjere za sprječavanje širenja tog virusa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.