Odštete prevarenim putnicima u Srbiji

Turistički aranžmani preko agencija često nose dozu neizvesnosti zbog nepoštivanja dogovorenih i plaćenih uvjeta putovanja.

Zbog čestih kršenja prava putnika, u Srbiji Nacionalna asocijacija agencija uvodi veću odgovornost u područje agencijskog turizma. U slučaju neispunjavanja programa putovanja, naplata odštete bit će učinkovitija.

More, planine ili pak odmor u domaćoj seoskoj idili – u ponudi su različite destinacije i privlačne cijene. Sajam turizma u Beogradu prilika je da se putovanja isplaniraju uz što povoljniji smještaj.

“Još nisam odlučio, tek ću sad pogledati ovo, pa ću videti je l’ povoljnije. Pa jeste, pošto daju malo popusta, jeste povoljnije mnogo”, kaže Slavko, stanovnik Beograda.

Obećanja jedno, stvarnost drugo

“Nije jeftino, ipak su cene neke. Za standarde naše u Srbiji nije baš to tako”, kaže Slavkov sugrađanin Vasa.

I dok u promotivnim materijalima agencija po pravilu sve blista, nekada se ispostavi da su obećanja jedno, a stvarnost drugo. Ružica Stojanović, profesorica u mirovini, pamti neočekivane situacije.

“Kaže, radi diskoteka. Mi dođemo, diskoteka deset godina ne radi. Znate kako izgleda kad dovedete srednjoškolce, a nema diskoteke. Onda sad kako suprug i ja putujemo, onda nam isto kaže – znate, ima mogućnosti baš pored hotela, ima drugi gde radi bazen, mi dođemo – ne radi”, opisuje Ružica.

Kako bi vratili povjerenje putnika, Nacionalna asocijacija turstičkih agencija YUTA uvodi veću odgovornost i nova jamstva.

U slučaju da agencija prestane s radom, putnicima će novac biti vraćen u roku pet dana, a ako ne osiguraju smještaj, tu obvezu preuzima YUTA.

“Imali smo ranijih godina situaciju da agencije nisu platile smeštaj. Mi sada imamo asistenciju, gde ćemo u roku od par sati smestiti putnike o našem trošku, za razliku od ranijih godina, kada su morali sami da plate taj trošak, pa da zahtevaju povraćaj novca”, kaže Aleksandar Seničić, direktor YUTA-e. 

Zaštitni znak za manje brige turistima

Prošle godine YUTA je razmatrala 150 reklamacija. Od toga je 35 procesuirano, a presude su donesene u korist putnika, što je za one koji ove godine planiraju putovanje u agencijskom aranžmanu pozitivna promjena. 

“Za turiste iz Srbije, Grčka je i dalje destinacija broj jedan. Odmah iza nje su Egipat i Turska, ali sve je popularniji i domaći teren. Turistima postaju posebno zanimljive srpske banje i planine”, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Nove garancije prakticirat će članice YUTA-e, 150 provjerenih turističkih agencija u Srbiji, koje će imati istaknut zaštitni znak ove asocijacije, koja znači manje brige turistima u zemlji i inozemstvu. 

Izvor: Al Jazeera