Odšteta stradalim u nesreći kod Kabe

Vlasti Saudijske Arabije će porodicama poginulih i povrijeđenih u prošlosedmičnoj nesreći u haremu Kabe platiti novčane odštete, javlja Saudijska novinska agencija SPA.

Prema ukazu kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, porodice poginulih u prevrtanju krana u dvorištu Kabe dobit će po milion rijala (blizu 230 hiljada eura), a ista suma će biti isplaćena i osobama kod kojih je ova nesreća izazvala trajni invaliditet. Ostali povrijeđeni će dobiti petsto hiljada rijala, što iznosi blizu 115 hiljada eura.

U saopćenju se dodaje da će ovo pravo biti ostvareno nakon što se neko od oštećenih obrati nadležnim sudskim institucijama.

Kraljevi gosti

Isto tako, po dvoje članova porodice nastradalih hadžija imat će pravo obaviti hadž kao kraljevi gosti naredne godine, a oni koji uslijed povreda nisu mogli upotpuniti hadžijske obrede, imat će priliku to obaviti dogodine, također u sklopu grupe kraljevih gostiju.

Srodnici osoba koje su hospitalizirane nakon pada krana dobit će posebne vize koje će im omogućiti da obiđu svoje najbliže.

U međuvremenu, predstavljen je izvještaj Komisije zadužene za ovu nesreću, u kojem se navodi da je do pada krana došlo uslijed jakog vjetra. Postavljanje krana na pogrešan način ocijenjeno je kao kršenje sigurnosnih propisa proizvođača, u kojim se navodi da glavni nosač krana mora biti spušten u slučaju jakih vjetrova ili ako radovi nisu u toku.

Komisija je predložila da se kazni glavni izvođač radova, saudijska kompanija Bin Ladin (Saudi Binladin Group), te da se protiv njega provede istraga.

Predloženo je da se ispita sigurnost ostalih kranova u dvorištu Kabe.

Zabrana izvođaču radova

Kraljevskim ukazom članovima uprave i visokim dužnosnicima kompanije Bin Ladin zabranjeno je napuštanje zemlje do završetka istrage.

Ovoj kompaniji će do tada biti zabranjeno učešće na tenderima i započinjanje novih projekata. Ta zabrana će trajati sve dok se ne završi sudska istraga o nesreći u Meki.

Nesreća u olujnom nevremenu kod Kabe u kojoj se srušio jedan od kranova postavljenih na gradilištu proširivanja i uređivanja dvorišta Kabe rezultirala je smrću 107 osoba dok ih je 238 povrijeđeno, među kojima je bilo i vjernika koji su u Meku doputovali radi obavljanja obreda hadža, podsjeća agencija Anadolija.

Danas je na šehidskom mezarju u Meki klanjana dženaza i obavljen ukop prve grupe od 29 poginulih.

Izvor: Agencije