Odšteta rodbini žrtava njemačkih neonacista

Vlada je formirala komisiju koja treba rasvijetliti pozadinu i politički analizirati seriju neonacističkih ubistava (AFP)

Njemačka vlada je porodicama žrtava neonacističke grupe Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), koja se tereti za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne njemačke policajke, isplatila odštetu od blizu pola miliona eura, piše njemačka štampa, pozivajući se na Savezno ministarstvo pravde.

Ukupno je isplaćeno 486.440 eura, od čega je 311.440 eura otišlo porodicama devet ubijenih ljudi, koji su bili mali privatnici – sestre i braća su dobijali po 5.000 eura, a supružnici i djeca po 10.000 eura, navode mediji, dodajući da su porodice dobile pomoć i za sahranu.

Njemačka se od kraja prošle godine nalazi pod teretom saznanja da je neonacistička grupa iz Cvikaua godinama sijala smrt među strancima u Njemačkoj.

Početkom godine predstavnici vlade, parlamenta i saveznog ustavnog suda su u Berlinu odali počast neonacističkim žrtvama terorističke grupe NSU iz Cvikaua skupa sa blizu 1.200 gostiju. Kancelarka Angela Merkel se tada izuzetno jasno stavila na stranu žrtava, izvinila i obećala razjašnjenje zločina


Počast žrtvama [Getty]

Njemačka je krajem prošle godine bila pogođena saznanjem o neonacistima iz Cvikaua, a početkom godine je vlada formirala četveročlanu komisiju koja treba rasvijetliti pozadinu i politički analizirati seriju neonacističkih ubistava i eventualne greške nadležnih službi u razotkrivanju neonacista.

Beskrupulozne ubice

Njemačka se od kraja prošle godine nalazi pod teretom saznanja da je neonacistička grupa iz Cvikaua godinama sijala smrt među strancima u Njemačkoj.

U NSU su, sudeći prema medijima, bili sin jednog profesora, pomoćni građevinski radnik i baštovanka.

Najmanje njih troje, baštovanka Chepe Z. (36), pokojni Uve Mundlos (38) i Uve Benhart (34), koji su živeli u Cvikau u jednoj staroj, lijepoj vili, a novac zarađivali krađama, kao grupa NSU su u posljednjih desetak godina ubijali strance po Njemačkoj.

Mindlos i Benhart su pronađeni mrtvi, a Chepe se trenutno nalazi u jednom istražnom zatvoru.

Za Mundlosa se kaže da je bio beskrupulozan „mislilac“, profesorski sin, dobro vaspitan, koga njegovi bivši drugovi iz razreda opisuju kao neupadljivog i ljubaznog.

Benhart, pomoćni građevinski radnik, bio je čovJek oružja i gotovo uvijek je sa sobom nosio 30 centimetara dugi bodež. Pripadnici lijeve scene govorili su da je onaj ko je vidio ovog mladića odmah bježao, pisala je njemačka štampa.

Izvor: Agencije