Oglasi

Odšteta 25.000 dolara jer nije dobila posao zbog hidžaba

Američki vrhovni sud naložio modnoj kompaniji isplatu odštete Samanthi Elauf, koju je odbila primiti na posao zbog hidžaba.
Prema američkom saveznom zakonu, diskriminacija na religijskoj osnovi pri zapošljavanju je nazakonita AP

Američka modna kompanija Abercrombie & Fitch isplatit će više od 25.000 dolara muslimanki koja nije primljena na posao jer je tokom razgovora za posao nosila hidžab, piše Anadolija.

Američki vrhovni sud je prošlog mjeseca odlučio kako Abercrombie & Fitch nije "omogućio religijske potrebe" muslimanke Samanthe Elauf, koja je odbijena na razgovoru za posao 2008. godine.

Ona je tada aplicirala za rad na prodajnom mjestu kompanije u Tulsi, u Oklahomi, na dječijem odjelu.

Nezakonita diskriminacija

Iz američke Komisije za jednake mogućnosti pri zapošljavanju saopćili su kako će kompanija morati isplatiti 25.670 dolara odštete Samanthi Elauf i 18.983 dolara sudskih troškova.

Prema američkom saveznom zakonu, diskriminacija na religijskoj osnovi pri zapošljavanju je nazakonita, osim u slučaju kada poslodavac može dokazati da radnik ima poteškoće u radu na bazi vjere.

U saopćenju komisije navodi se kako je Elauf imala visoke ocjene u procesu zapošljavanja te da njeni rezultati nisu uzeti u obzir zbog marame.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.