Održana prva od tri komemoracije u Jasenovcu

Koordinacija židovskih općina organizirala je danas, uz molitvu za mrtve i stavljanje simboličnih kamenčića podno spomenika “Cvijet”, prvu od tri najavljene komemoracije na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora u Jasenovcu.

Molitvu za mrtve, kadiš, predvodio je glavni rabin za Hrvatsku Lucijano Moše Prelević.

“Ovdje smo kako bismo odali počast svim žrtvama logora Jasenovac”, kratko je rekao predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus na početku komemoracije, kojoj su prisustvovali i predstavnici jevrejske vjerske zajednice Bet Israel te predstavnici Sarajevske jevrejske općine.

Počast žrtvama ustaškog logora odali su, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, i predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac te njegov kolega u Saboru Mile Horvat, bivši hrvatski predsjednik i čelnik stranke Naprijed Hrvatska! – progresivni savez Ivo Josipović te Zoran Pusić u ime Antifašističke lige Hrvatske.

U Jasenovac je počast žrtvama došao odati i predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić, kao i nezavisni saborski zastupnik italijanske nacionalne manjine Furio Radin.

‘Relativizacija i revitalizacija ustaštva’

Počast su odali i vijence položili i austrijski ambasador u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff, izraelska ambasadorica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman te predstavnici ambasada Holandije, Njemačke, Francuske, Kanade, SAD-a i Srbije.

Službena komemoracija žrtvama jasenovačkog logora, koju organizira Javna ustanova spomen-područje Jasenovac, bit će održana za sedam dana, no Koordinacija židovskih općina odbila je na njoj učestvovati i danas je održala svoju komemoraciju.

Bojkot službene komemoracije objasnili su neslaganjem s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postavki muzeja, odgađanjem imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac te dnevnopolitičkim događanjima vezanima uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

Objasnivši odluku Koordinacije, njen predsjednik Kraus prije desetak dana kazao je kako je to reakcija na nečinjenje države u pogledu ustaških povika na ulicama gradova i nogometnim utakmicama, kao i govora mržnje u medijima, naročito na internetu.

Smatra i kako postavka muzeja u Jasenovcu “ne prikazuje punu istinu o holokaustu i strahotama nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske da ublažava istinu o ustaškom režimu”.

“Došli smo ovdje zato jer u Hrvatskoj je zaista prisutna revitalizacija ustaštva koja je samo iznimno osuđena. A riječ je o lavini koja se kotrlja već više od godinu dana i podsjeća na ono što se događalo u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a počelo je 1933. u Njemačkoj”, upozorio je Kraus.

Nezadovoljan je i jer je osuda ustaškog režima od državnoga vrha došla tek nakon njihove odluke da održe odvojenu komemoraciju. “Zamjeram im i to što je došla na dan, neću govoriti koji”, dodao je Kraus, misleći pritom na dan osnivanja NDH.

Koncentracioni logor smrti

Koordinaciju čine židovske općine Čakovec, Daruvar, Dubrovnik, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Slavonski Brod, Split i Zagreb.

Na službenoj komemoraciji 22. aprila neće prisustvovati ni Savez antifašističkih boraca Hrvatske, koji će posebnu komemoraciju za jasenovačke žrtve održati 24. aprila.

Jasenovac je od augusta 1941. do 22. aprila 1945. godine bio je logor smrti, u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava – 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do 14 godina starosti.

Izvor: Agencije