Održana posljednja TV-debata uoči izbora u Francuskoj

Tri dana prije prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora jedanaestero kandidata je sudjelovalo u posljednjoj televizijskoj debati, svi odlučni da pridobiju velik broj neodlučnih i suzdržanih birača.

Predsjednik na odlasku Francois Hollande je pozvao “sve Francuze da glasaju”, budući da su ankete predvidjele kako na birališta neće izaći više od 25 posto birača.

Ovo je posljednji veliki medijski nastup predsjedničkih kandidata prije nego se u ponoć službeno završi dosad najneizvjesnija kampanja s višestrukim obratima.

Među prvim govornicima bili su čelnica krajnje desnice Marine Le Pen i prvak radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon,  među četvero glavnih kandidata, koji kritikuju Evropu.

Povratak nacionalne valute

“Evropu moramo mijenjati ili je napustiti, ali naši bi partneri htjeli da ostanemo jer Europe nema bez Francuske (…) Nijemci nisu ni naši neprijatelji ni naši gospodari, nego naši partneri”, istakao je Melenchon, koji se zauzima za izmjenu evropskih ugovora i za “nezavisnu Francusku koja će biti prvak mira u svijetu”.

Marine Le Pen, pak, želi “vratiti Francuzima ključeve francuske kuće” i zagovara napuštanje eura te “povratak nacionalne valute u skladu s našom ekonomijom”, rekavši da se “sve strance osuđene za prekršaje i za krivična djela mora vratiti kući”.

Izglede za ulazak u drugi krug 7. maja imaju Marine Le Pen, centrist Emmanuel Macron, konzervativac Francois Fillon i Jean-Luc Melenchon.

Macron i Le Pen trenutno vode u anketama, u stopu ih prate Fillon i Melenchon, a završnica će biti to napetija što su predviđanja anketara za prvi krug u okviru margine pogreške.

Pošto je u ponedjeljak otklonjena neposredna prijetnja terorističkog napada, Emmanuel Macron se predstavio kao jedini kandidat kadar da Francuzima “zajamči sigurnost”.

Jedinstvo desnice

Francois Fillon je na svojim zadnjim skupovima uporno ponavljao da će zadnji dani kampanje biti presudni i nastojao je pokazati jedinstvo desnice kojoj je prijetio raspad.

On usto želi izvući što veću prednost iz nedavnog uspjeha antieuropejca i antiglobaliste Jean-Luca Melenchona, čiji profil zabrinjava desne birače pozvane da zbiju redove pred “komunističkom” prijetnjom.

Izvor: Agencije