Održan prvi sastanak o Alojziju Stepincu

Alojzija Stepninca je papa Ivan Pavao II vjernicima preporučio kao 'novog zastupnika pred Bogom' (EPA)

Zajedničko povjerenstvo o Alojziju Stepincu, sastavljeno od hrvatskih i srbijanskih stručnjaka, sastalo se u utorak i srijedu radi ponovnog i zajedničkog čitanja života ovog zagrebačkog kardinala.

No, zaključci povjerenstva neće utjecati na Stepinčevu kanonizaciju, koja je u isključivoj nadležnosti Svete Stolice, objavio je u srijedu Vatikanski radio, kako prenosi Hina.

Povjerenstvo, koje je ustanovljeno na poticaj pape Franje nakon nekoliko susreta predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, kroz znanstveni pristup i dostupnu dokumentaciju proučiti će život kardinala prije, za vrijeme te nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Vatikanski radio.

Niz zasjedanja kroz godinu dana

Predviđen je niz zasjedanja, koja će završiti u roku od 12 mjeseci, a članovi povjerenstva su predstavnici Svete Stolice, članovi hrvatske Katoličke crkve, pod vodstvom Josipa Bozanića, te pripadnici SPC-a i ambasador Srbije pri UNESCO-u.

Iduće zasjedanje povjerenstva bit će održano od 17. do 18. listopada u Zagrebu.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je nakon prošlogodišnjeg posjeta Vatikanu, gdje je razgovarao s papom Franjom, izjavio kako mu je papa rekao da “njegova želja nije da dođe do neslaganja u kršćanstvu”.

Naveo je i da bi “Stepinac bio prvi svetac kojeg ne bi priznala SPC, što on ne želi”, zbog čega Stepinca ne želi proglasiti svetim bez ispitivanja navoda srbijanske strane.

SPC se protivi Stepinčevoj kanonizaciji, jer smatra da se nije dovoljno zauzeo za pravoslavce, Srbe, Židove i Rome, koji su u vrijeme Nezavisne države Hrvatske bili proganjani.

Osuđen na 16 godina zatvora

Iz SPC-a su poslali pismo papi Franji, koji je, osim što je rekao da za njega nema dileme o Stepinčevoj svetosti, preporučio osnivanje pravoslavno-katoličke komisije koja bi razmotrila događaje u Drugom svjetskom ratu.

Stepinac je unesen u rimokatolički kalendar kao “blaženik”, a svojevremeno ga je papa Ivan Pavao II vjernicima preporučio kao “novog zastupnika pred Bogom”.

U listopadu 1946. godine Zagrebački sud osudio je Stepinca na 16 godina zatvora i prisilnog rada te na gubitak političkih i građanskih prava zbog toga što je, kako je navedeno u optužnici, surađivao s ustašama i okupatorom.

Bio je pet godina u zatvoru Lepoglava, odakle je pušten krajem 1951. godine, od kada se nalazio u nekoj vrsti kućnog pritvora u rodnom Krašiću, nedaleko od Zagreba, sve do smrti 1960. godine.

Izvor: Agencije