Održan drugi krug lokalnih izbora na Kosovu

Na Kosovu je održan drugi krug lokalnih izbora za predsjednike 19 općina, a biračka mjesta zatvorena su u 19 sati, prenose agencije.

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Valdete Daka je objavila večeras kako je u drugom krugu izbora za 19 gradonačelnika općina Kosova glasalo 516.000 građana sa pravom glasa odnosno 38,1 posto upisanih birača.

Daka je ocijenila kako su izbori prošli bez incidenata koji bi mogli dovesti u pitanje proces drugog kruga izbora.

Ona je zahvalila građanima na demokratskoj biračkoj kulturi koju su pokazali tokom današnjih izbora.

Daka je rekla da CIK neće objavljivati prijevremene rezultate izbora već da će oni u realnom vremenu biti objavljeni na internetskoj stranici CIK-a.

Petodnevna kampanja

Najveća izlaznost zabilježena je u Klokotu od 54,94 posto, u Partešu je iznosila 50,60 procenata, a u Prištini 47,13, navodi se na internetskoj stranici CIK-a.

Lokalni izbori se ponavljaju u Partešu, općini sa većinskim srpskim stanovništvom, zbog utvrđenih neregularnosti tokom prvog kruga izbora. 

Osim gradonačelnika Peći, svi ostali kandidati za načelnike nisu uspjeli osigurati više od 50 posto glasova u prvom izbornom krugu.

Predizborna kampanja trajala je pet dana, a održano je približno 300 predizbornih skupova.

Osim međunarodnih, izbore će nadgledati i lokalni posmatrači iz koalicije nevladinih organizacija.

Artan Murati iz koalicije “Demokratija na djelu” kazao je ranije kako je predizborna kampanja bila mirna i bez incidenata.

Blizu 1.800 posmatrača

“Naši posmatrači će biti na svim glasačkim mjestima. Imat ćemo ih blizu 1.800 i bit će raspoređeni u svim kosovskim općinama”, rekao je Murati.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javlja da pravo glasa u drugom krugu izbora ima 1.350.000 birača, što je približno 70 posto ukupnog biračkog tijela Kosova.

“U prvom izbornom krugu Demokratski savez Kosova bivšeg premijera Ise Mustafa pobedio je u četiri opštine, Demokratska partija Kosova, koja je deo vladajuće koalicije, u jednoj, a opozicioni Pokret Samoopredeljenje nije osvojio nijedno gradonačelničko mjesto, ali ide u drugi krug u pet opština. Srpska lista pobedila je u osam opština sa srpskom većinom”, javio je Ahmetaj.

“U prvom krugu nisu izabrani gradonačelnici gotovo nijedne veće opštine, pa je zato predizborna kampanja za drugi krug bila dosta intenzivna. Medu većim gradovima, glasaće se u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Južnoj Mitrovici – znači u svim većim centrima osim opštine Peć, gde je kandidat DSK-a pobedio na prvom krugu, nakon što je osvojio više od 50 odsto glasova. Za razliku od ranijih godina, kada su se kandidati više bavili patriotskim temama, ove godine u kampanji se više govorilo o konkretnim rešenjima problema sa kojim se suočavaju građani.”

Izvor: Al Jazeera