Odriče li se Saudijska Arabija vehabijske ideologije

Nećemo dozvoliti nikome da širi ideologiju mržnje, niti da finansira takvu vrstu ideologije ili terorizam, izjavio je Al-Jubeir (EPA)

Piše: Mohamed al-Najjar

Svojom kontroverznom izjavom da je njegova država otpustila hiljade imama iz službe zbog njihove navodne podrške radikalizmu, saudijski ministar Adel al-Jubeir je širom otvorio vrata za pitanje koje glasi: odriče li se Saudijska Arabija vehabijske ideologije kojoj je država dala legitimitet?     

Al-Jubeir je ovu iznenađujuću izjavu dao za rusku televizijsku stanicu Russia 24, koju je potom prenijela ruska novinska agencija TASS prije nekoliko dana. Tom prilikom je saopćio kako je njegova država smijenila s funkcije hiljade imama u džamijama zbog radikalizma te da država radi na modernizaciji svog obrazovnog sistema kako bi se isključila mogućnost pogrešne interpretacije svetih tekstova.

Saudijski zvaničnik je obrazložio da ovakve odluke dolaze u okviru borbe protiv radikalne ideologije.

“Nećemo dozvoliti nikome da širi ideologiju mržnje, niti da finansira takvu vrstu ideologije ili terorizam. Naš pristup u rješavanju ovog problema je vrlo strog”, izjavio je Al-Jubeir.

Izjave Al-Jubeira su izazvale široke polemike na društvenim mrežama, pogotovo jer je ovo prvo saopćenje ovakve vrste te da Saudijska Arabija nije ranije najavljivala bilo kakve planove za smjenjivanje imama zbog toga što pozivaju radikalizmu i terorizmu.

Saudijski ataturkizam

Dok pojedini korisnici društvene mreže Twitter pozdravljaju ovakvu odluku, što vide kao ispravljanje grešaka koje traju već decenijama, drugi su ih opisali kao objavu rata konzervativnoj prirodi saudijskog društva. Pojedini su u svojim komentarima uporedili dešavanja u Saudijskoj Arabiji sa onim što je religiji učinio osnivač moderne turske države Kemal Ataturk.

Međutim, analitičari povezuju ovu saudijsku odluku sa saopćenjem američkog državnog sekretara Rexa Tillersona od prije nekoliko sedmica da je Washington potpisao tajni sporazum sa Saudijskom Arabijom o reviziji nastavnih programa koji opravdavaju “terorističku ideologiju”.

Također, odluka je uslijedila nekoliko mjeseci nakon suspenzije rada Odbora za naređivanje dobra i odvraćanje od zla te ograničavanja uloge vjerske institucije u državi preko udara na brojne fetve (pravne decizije) iza kojih su stajale saudijske vlasti decenijama. Među najpoznatije slučajeve spada ukidanje fetve kojom se ženama zabranjuje vožnja automobila.   

Odluka o smjeni vjerskih učenjaka donesena je usred velikih promjena koje se dešavaju u saudijskom društvu, o čemu govori i ublažavanje ograničenja za organiziranje muzičkih proslava. Ranije su takva dešavanja bila zatvorenog tipa, ali se to sada promijenilo, u smislu da se organiziraju javne proslave na kojima dolazi do miješanja muškaraca i žena, što se kosi sa saudijskim običajima. To najbolje ilustrira primjer proslave Nacionalnog dana Saudijske Arabije od prošlog mjeseca nakon čega su uslijedile burne reakcije na društvenim mrežama koje ni danas nisu prestale.  

Uporedo s pričom o smjeni vjerskih službenika nastavlja se provođenje kampanje hapšenja na desetine muslimanskih propovjednika koji uglavnom promoviraju umjerene reformističke ideje i odbacuju radikalizam. Pojedini propovjednici koje su saudijske vlasti uhapsile obično su bili izloženi napadima vjerskih službenika bliskih vladajućim strukturama.

Odgovornost za radikalizam

U vrijeme kada Al-Jubeir pokušava plasirati ovu odluku kao potvrdu odlučnog usmjerenja njegove države da se suprotstavi onome što naziva terorizam i radikalizam, postoje i oni koji ovo vide kao priznanje da je njegova država davala podršku “radikalnim idejama” i širila ih ne samo u Saudiji, već i u različitim djelovima svijeta preko centara i propovjednika koje je finansirala upravo Saudijska Arabija.

Časopis Wall Street Journal je objavio u avgustu da Saudijska Arabija troši blizu četiri milijarde dolara godišnje za širenje vehabijskog učenja u svijetu, ukazujući time na desetine centara vezanih za saudijske ambasade na svim kontinetima.

S druge strane, stručnjak za međunarodno pravo Anwar Malik smatra da Al-Jubeirova izjava govori o odlučnosti Saudijske Arabije u borbi protiv radikalnih ideja. U Al Jazeerinom programu “Ma wara al-khabar”, koja je emitirana u utorak navečer, izjavio je da Al-Jubeirova informacija o otpuštanju hiljada vjerskih službenika ne predstavlja veliki broj u državi koja ima blizu stotinu hiljada džamija, gdje radi na stotine hiljada propovjednika.

Međutim, saudijski opozicionar Yahya Assiri smatra da su izjave prvog čovjeka saudijske diplomatije jednake priznanju da je njegova država odgovorna za radikalizam i terorizam, posebno kada se radi o vjerskim službenicima i propovjednicima koje su saudijske vlasti postavljale na te funkcije, isplaćivale im plate, pa čak im pripremale i govore za redovnu sedmičnu molitvu petkom. 

Assiri je u istom tom programu optužio Rijad da nastavlja “trgovinu terorizmom”, kako je to opisao.

“Bolno je znati da je narod uvijek žrtva. Kada saudijske vlasti pokušavaju promovirati sebe ili se predstaviti svijetu, onda govore da su oni čuvari mira a svoj narod opisuju kao teroriste i radikale. Poznato je da ovaj terorizam dolazi od vladajućih struktura, njihovih ideja i provođenja represije, ubistava i hapšenja koja saudijske vlasti nastavljaju provoditi protiv svih onih koji govore suprotno njihovom mišljenju”, izjavio je Assiri.

Stanje zbunjenosti

Dr. Ahmad al-Raysuni, zamjenik predsjednika Svjetske asocijacije muslimanskih učenjaka, smatra da Saudijska Arabija prolazi “kroz stanje totalne zbunjenosti u svojoj unutrašnjoj i vanjskoj politici”.

Al-Raysuni je za Al Jazeeru rekao da se ta konfuzija očituje u “donošenju odluka, politika i tajnih planova, jer se to nikada ne pojašnjava niti se javnost priprema za njih”. Smatra da ovakve odluke dolaze u skladu s izjavama ambasadora Emirata u Washingtonu Yousefa Al Otaiba da države koje su uvele blokadu Kataru rade na tranziciji svojih društava prema sekularnom uređenju.

Također je rekao kako je otpuštanje “vojske vjerskih službenika” i optužbe da su oni dugi niz godina promovirali radikalizam i terorizam zapravo “indirektno priznanje da je Kraljevina okupila vojsku radikala koji dominiraju u obrazovnom sistemu, formiraju mentalitet i izvoze to islamskom svijetu”. Stoga Al-Raysuni postavlja pitanje da li će se Kraljevina izvinuti svijetu za sve gubitke koje je prouzrokovala ova ideologija.

Posmatrači se slažu da je proces duboke transformacije koji je Saudija otpočela u svojoj unutrašnjoj i vanjskoj politici usko vezan za ono o čemu govore zapadni mediji kada se radi o skorom prenošenju vlasti sa kralja Selmana bin Abdul Aziza na njegovog sina, princa Mohameda bin Salmana.

Izvor: Al Jazeera