Odobreno razmatranje Netanyahuovog zahtjeva za imunitet

Benjamin Netanyahu je pokušao odložiti glasanje o imunitetu, jer mu većina aktuelnih zastupnika nije naklonjena (EPA)

Izraelski zastupnici su u ponedjeljak odobrili formiranje odbora koji će razmotriti zahtjev premijera Benjamina Netanyahua za imunitet od sudskog gonjenja, što mu, kako navodi AP, ne ide u prilog, jer se očekuje da će biti odbijen.

Protiv njega je u novembru podignuta optužnica za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih, prenosi Beta.

Netanyahu je optužen da je primao skupe poklone od bogatih pristalica i da je činio političke ustupke u zamjenu za pozitivno izvještavanje u medijima.

Kako se navodi, u sadašnjem, prelaznom parlamentu Netanyahuovi protivnici imaju većinu.

Pokušaj odlaganja glasanja

On je pokušao odložiti glasanje o imunitetu za period poslije izbora zakazanih za 2. mart, nadajući se da će na njima većinu dobiti zastupnici koji mu drže stranu.

Netanyahu, koji je na vlasti ukupno duže od 13 godina, više od bilo kojeg njegovog prethodnika, negirao je da je učinio nešto loše i optužbe označio “pokušajem [državnog] udara”.

Zahtjev za imunitet zvanično je predao parlamentu početkom ovog mjeseca.

Netanyahuova konzervativna stranka Likud pokušala je odložiti razmatranje zahtjeva, ali je u nedjelju pravni savjetnik parlamenta rekao da nema osnova za sprečavanje formiranja odbora koji se time bavi.

Čeka se odluka Kneseta

Sudski proces u korupcionaškim slučajevima protiv Netanyahua ne može početi dok izraelski parlament Kneset ne donese odluku o premijerovom zahtjevu za imunitetom.

Ako Netanyahuov zahtjev bude odbijen, kako se očekuje, njega će na izborima pratiti sjenka sudskog procesa.

Prema izraelskom zakonu, ministri moraju podnijeti ostavku ako su optuženi, ali se od premijera to ne traži direktno.

Netanyahu je premijer prelazne vlade već godinu dana, jer poslije dva izborna ciklusa, u aprilu i septembru, nije uspio formirati koalicionu vladu, zbog čega će u Izraelu u martu biti održani treći izbori za manje od 12 mjeseci.

Agencija navodi da se martovski izbori smatraju referendumom o Netanyahuovoj sposobnosti da bude na premijerskoj funkciji.

Izvor: Agencije