Odobreno prikazivanje kontroverznog filma o caru Nikolaju II

Režiser filma Aleksej Učitelj odbacio je optužbe na račun svog ostvarenja (EPA)

Kontroverzni historijski film o ljubavnoj aferi posljednjeg ruskog cara Nikolaja II sa balerinom Matildom Kšesinskajom dobio je dozvolu za prikazivanje, saopštilo je rusko Ministarstvo kulture.

Kako javlja AP, film Matilda izazvao je žestoke kritike određenog broja pravoslavnih vjernika i tvrdokornih nacionalista u Rusiji zbog toga što ga smatraju svetogrđem protiv cara, koga Ruska pravoslavna crkva slavi kao sveca.

Poslanica u ruskoj Državnoj dumi Natalija Poklonska, nekadašnja glavna tužiteljica Krima poslije njegovog pripajanja Rusiji, predvodnica je kampanje za zabranjivanje filma.

Poklonska je čak zatražila od kancelarije vrhovnog tužioca da provede istragu o filmu, koji će premijeru imati na stogodišnjicu Oktobarske revolucije.

Zasnovan na istinitoj priči

Grandiozni film, snimljen u carskim palatama, djelomično je zasnovan na istinitoj priči o opčinjenosti Nikolaja II Kšesinskajom, koja je počela u vrijeme dok je on bio prijestolonasljednik, a završila se njegovim stupanjem u brak 1894.

Cara i njegovu porodicu strijeljali su boljševici u julu 1918. godine, a Ruska pravoslavna crkva proglasila ih je svecima 2000. godine.

Protivnici Matilde prikupljali su potpise protiv filma, a ovog mjeseca stotine ljudi okupile su se ispred jedne moskovske crkve na molitvi za zabranjivanje filma.

Kritičarima filma nedavno su se pridružili Ramzan Kadirov, čečenski lider koji uživa podršku Kremlja, kao i vlasti susjedne provincije Dagestan, smatrajući da bi trebalo zabraniti prikazivanje filma u kinima u pretežno muslimanskim regionima ruskog sjevernog Kavkaza.

Poziv Kremlju da se uključi

Režiser filma Aleksej Učitelj odbacio je optužbe na račun svog ostvarenja, a u njegovu odbranu su stali istaknuti filmski radnici u Rusiji.

I protivnici i branioci filma obratili su se Kremlju, koji, međutim, nije želio da se javno uključuje u raspravu.

Vjačeslav Telnov, načelnik Odjeljenja za film Ministarstva kulture, izjavio je da je to tijelo izvršilo provjeru Matilde i ustanovilo da film u potpunosti ispunjava zakonske norme, prenosi AP.

Telnov je rekao da dozvola za prikazivanje važi za čitavu zemlju ali da, po zakonu, vlasti u regionima imaju pravo da samostalno odluče o tome da li će film biti prikazivan.

Izvor: Agencije