Odobrenje kompanijama da prodaju opremu Huaweiju u SAD-u

Huawei
Administracija Donalda Trumpa stavila je Huawei na crnu listu iz sigurnosnih razloga (EPA)

Američka vlada objavila je kako je počela s izdavanjem licenci nekim kompanijama za prodavanje proizvoda kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei, koja je na američkoj crnoj listi zbog sigurnosnih razloga.

Kompanije su počele primati obavijesti o odobrenju od Ministarstva trgovine, izjavila su dva izvora industrije, dok američki predsjednik Donald Trump želi zaključiti djelomični trgovinski sporazum s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, navela je Hina.

Za sada se ne zna koji su proizvodi odobreni za prodaju, ali odluka je omogućila prijeko potrebnu sigurnost američkim kompanijama koje su prošle godine prodale milijarde dolara vrijedne proizvode Huaweiju, najvećem svjetskom proizvođaču telekomunikacijske opreme.

Huawei, drugi najveći proizvođač pametnih telefona, s nestrpljenjem je isčekivao dozvolu kako bi mogao dobiti mobilni operativni sistem Android od kompanije Google Alphabet Inc.

Primili 290 zahtjeva za dozvole

Američki ministar trgovine Wilbur Ross izjavio je za Fox Business Network da je Ministarstvo pravosuđa “primilo 290 zahtjeva za određene dozvole te da se počinju slati 20-dnevne odbijenice i neka odobrenja”.

Trumpova administracija stavila je Huawei na crnu listu iz sigurnosnih razloga, nakon što su propali pregovori s Kinom.

Kompanije koje su na crnoj listi ne mogu kupiti američke proizvode bez posebne dozvole Ministarstva trgovine.

Međutim, u junu je Trump rekao da će Huawei moći kupiti određene proizvode, a američki zvaničnici pozvali su kineske kompanije da pošalju zahtjev Ministarstvu trgovine, napominjući da će im biti dodijeljeno odobrenje ako su traženi proizvodi lako dostupni i ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Ipak, do srijede nije bilo odgovora na zahtjeve za licencu, osim povremenih obnavljanja takozvane privremene opće dozvole, koja omogućava ograničene transakcije kako bi se pomoglo nekim američkim telekomunikacijskim operaterima u ruralnim predjelima.

SAD je tražio od svojih saveznika da Huawei ne sudjeluje u izgradnji sljedeće generacije telekomunikacijske infrastrukture 5G.

Izvor: Agencije