Odobrena upotreba deksametazona za liječenje COVID-a 19

EMA navodi da je preporučena doza za odrasle i adolescente, u dobi od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, 6 mg jednom na dan kroz deset dana (EPA)

Evropska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje COVID-a 19 u Evropi nakon remdesivira, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

EMA je u petak objavila da taj lijek može biti opcija za liječenje odraslih i adolescenata kojima treba terapija kisikom ili respirator, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih znanstvenika.

Ispitivanje, pod nazivom „RECOVERY”, koje su proveli znanstvenici s Oxforda, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od COVID-a 19. Lijek je u međuvremenu odobren u Japanu za liječenje COVID-a 19.

Jeftin lijek

Kako se navodi, lijek se koristi već desetljećima, jeftin je i lako dostupan. Često ga se koristi za razna upalna stanja.

Tvrtke sada mogu zatražiti dozvolu od svojih nacionalnih regulatora ili EMA-e za dodatno korištenje lijeka, navodi EMA.

EMA također navodi da je preporučena doza za odrasle i adolescente, u dobi od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, 6 mg jednom na dan kroz deset dana.

Evropska komisija izdaje odobrenje za lijekove i pritom obično slijedi EMA-ine preporuke.

Gileadov antivirusni lijek remdesivir prvi je odobreni lijek za COVID-19 u Evropi. Odobren je u jula.

Izvor: Agencije