Odobrena privremena sloboda Stanišiću i Simatoviću

Nije preciziran datum kada će Stanišić i Simatović biti pušteni na privremenu slobodu (Al Jazeera)

Haški tribunal odobrio je Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću privremeno puštanje na slobodu do početka ponovljenog suđenja i oni će biti pušteni iz pritvora Haškog tribunala u koji su provedeni nakon nedavne odluke žalbenog veća da im se ponovi suđenje za ratne zločine.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je Tanjugu da je odluka donijeta danas.

Odlukom se, kako je naveo Ljajić, ne precizira datum i rok povratka već se samo navodi da je odobreno privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja.

Tribunal je usvojio zahtjev za privremeno puštanje na slobodu koji su podnijeli branioci Stanišića i Simatovića 17. decembra sa argumentom da su obojica dosad sarađivala, ispunjavala sve uvjete i odazivala se kad god je trebalo.

Poništena prvobitna presuda

Advokat Franka Simatovića, Vlada Petrović, rekao je Tanjugu da je i Vlada Srbije dala garancije za njihovu slobodu.

Ranije ovog mjeseca, Haški tribunal poništio je prvobitnu presudu i naredio novo suđenje bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, zvanom Frenki, koji su optuženi za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine.

Također je određen pritvor Stanišiću i Simatoviću.

Žalbeno vijeće navodi kako se na osnovu identificiranih grešaka u prethodnom postupku, većinskom odlukom ustanovilo dovoljno stavki za novi postupak. Drugačije mišljenje imale su sudije Agius i Afande.

Termin početka ponovljenog suđenja još nije određen.

Izvor: Agencije