Odobrena komemoracija u Bleiburgu

Odluka je donešena nakon pravnog savjetovanja i evaluacije događaja zakazanog za 18. maja koje im je 25. marta prijavio Bleiburški počasni vod (EPA)

Komemoracija u Bleiburgu može se održati, odlučili su okrug Voelkermarkt i austrijska policija, kazao je za Večernji list Rainer Dionisio iz koruške policije.

Odluku su donijeli nakon pravnog savjetovanja i evaluacije događaja zakazanog za 18. maja koje im je 25. marta prijavio Bleiburški počasni vod, piše u utorak Večernji list.

“Okrug Voelkermarkt, u čijem je sklopu i koruška policija, nadležno su tijelo za odluku o skupu u Bleiburgu. Prijašnjih godina takva odluka nije bila potrebna jer je skup bio pod patronatom Katoličke crkve u Austriji što više nije slučaj. Evaluacija je bila potrebna jer planirana komemoracija Bleiburškog voda na Loibacher Feldu ove godine više ne spada u vjerska događanja te se na nju sada primjenjuje Zakon o javnom okupljanju”, kažu u zaključku procjene sigurnosti skupa okrug Voelkermarkt i koruška policija, prenosi Hina.

Analize i procjene

U analizi i procjeni posebno su se držali Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i njenog članka 11 o slobodi okupljanja, čiji drugi paragraf kaže kako se “ne mogu postavljati nikakva ograničenja ostvarivanju prava okupljanja, osim onih koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne sigurnosti ili javnog reda i mira, radi sprečavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih. Ovaj članak ne zabranjuje da se nameću zakonska ograničenja u ostvarivanju tih prava pripadnicima oružanih snaga, policije ili državne uprave”, navodi dnevnik.

U svjetlu evaluacije Konvencije i drugih zakona, okupljanje se ne zabranjuje, dodaju u zaključku te ističu kako će, kao i prijašnjih godina, poduzeti sve mjere da osiguraju sigurnost lokalnih građana i sudionika manifestacije, ističe Večernji list, podsjećajući da su već prijavljena četiri protesta protiv komemoracije u Bleiburgu.

Izvor: Agencije