Odobren referendum o golf-igralištu na Srđu

Grad Dubrovnik mora raspisati referendum u roku od mjesec dana od primanja odluke Ministarstva uprave (Al Jazeera)

Ministarstvo uprave Hrvatske saopćilo je da je prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma u Dubrovniku o urbanističkom planu vezanom za izgradnju golf-igrališta i smještajnih objekata na Srđu, te da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom.

Ministarstvo je objavilo da je ispravan Prijedlog za raspisivanje referenduma, kojeg su 20. februara podnijeli birači Grada Dubrovnika.

Referendumsko pitanje odnosi se na usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja vila, hotela i apartmana na platou brda Srđ.

U obrazloženju koje je potpisao ministar uprave Arsen Bauk navodi se da je za to referendumsko pitanje prikupljeno više od 20 posto potpisa od ukupnog broja birača u Dubrovniku. Potpisi birača bili su prikupljani od 1. do 15. februara 2013.

Ministarstvo navodi i to da je od zagrebačke kompanije “Apis IT” zatražilo provjeru valjanosti potpisa birača, te je utvrđeno kako je bilo ispravno ukupno 9.085 dostavljenih potpisa.

‘Bez žalbe’

“S obzirom na to da je u Registru birača Grada Dubrovnika na dan 16. veljače 2013. godine bilo evidentirano 40.363 birača, veličina od 9.085 ispravnih potpisa birača čini više od 20 posto ukupnog broja birača u Gradu Dubrovniku, tačnije 22,5 posto, što znači da je prijedlog podnesen od dovoljnog broja birača”, ističe se u Ministarstvu uprave.

Dodaje se i to da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, nadležno za primjenu Zakona o prostornom uređenju i gradnji, dalo mišljenje da referendumsko pitanje nije protivno zakonu.

Grad Dubrovnik mora raspisati referendum u roku od mjesec dana od primanja odluke Ministarstva uprave, protiv koje nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Hrvatske.

Kompanija Razvoj golf dopisom od 11. marta zatražila je od Ministarstva uprave da referendumsko pitanje proglasi nezakonitim.

Izvor: Agencije