Oglasi

Odobren privatizacijski ugovor za Brodosplit

Evropska komisija je odobrila amandman na plan restrukturiranja i privatizacijski ugovor za hrvatskog brodogradilišta.
Kupac Brodosplita snosit će 40 posto troškova njegova restrukturiranjaPixsell

Evropska komisija (EK) odobrila je novi plan za restrukturiranje Brodosplita, a ugovor o privatizaciji toga brodogradilišta treba biti potpisan do 28. februara, objavljeno je u srijedu nakon sastanka EK-a, prenosi Hina.

"EK je odobrila amandman na plan restrukturiranja i privatizacijski ugovor za Brodosplit, jedno od hrvatskih brodogradilišta u poteškoćama. Taj amandman se odnosi na blago povećanje iznosa pomoći za restrukturiranje Brodosplita te na dodatne kompenzacijske mjere. Hrvatska se obvezala potpisati privatizacijski ugovor do 28. februara 2013. godine", kaže se u saopćenju EK-a.

Privatizacija Brodosplita jedan je od 10 zadataaka koje je EK identificirala u svom izvještaju o monitoringu u oktobru prošle godine i koju Hrvatska treba ispuniti prije ulaska u Evropsku uniju (EU).

"Zadovoljan sam što smo našli zadovoljavajuće rješenje za restrukturiranje Brodosplita. To znači da se privatizacija može nastaviti sukladno obavezama koje je Hrvatska preuzela u pristupnom ugovoru. Provedba plana restrukturiranja trebala bi omogućiti novim vlasnicima Brodosplita i njegovim radnicima da idu dalje i da grade novu budućnost za to brodogradilište", istaknuo je evropski komesar za tržišno natjecanje Joaquin Almunia.

U skladu sa smjernicama EU-a o državnim podrškama za spašavanje i restrukturiranje kompanija, svaka pomoć za restrukturiranje mora biti praćena kompenzacijskim mjerama kako bi se ograničio utjecaj te pomoći na tržišno natjecanje.

EK navodi da je Hrvatska pristala na dodatno smanjenje godišnje proizvodnje u brodogradilištu.

Dovoljne mjere

"EK smatra da su te dodatne kompenzacijske mjere dovoljne s obzirom na relativno malo povećanje iznosa pomoći za restrukturiranje koja je zatražena za to brodogradilište", navodi se u saopćenju.

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je tokom posjete Briselu 21. januara da zadnja usaglašena verzija ugovora, u odnosu na prethodnu, predviđa da se obaveze države produže sa tri na pet godina, a ukupni trošak države se povećava sa 1,263 milijardi kuna (oko 166 miliona eura) na 1,5 milijardi kuna (oko 197 miliona eura).

Za ovu godinu predviđeni trošak bio je 600 miliona kuna (oko 79 miliona eura), a sada prema ovoj verziji ugovora iznosi 480 miliona kuna (oko 63 miliona eura), s obzirom na produženje sa tri na pet godina.

Kompenzacijske mjere su se morale povećati kako bi se pokrili gubici nastali tokom privatizacijskog procesa, za koje ne može biti kriv kupac, nego država, jer nije dovoljno brzo privatizirala to brodogradilište, objasnio je ministar.

Kupac Brodosplita snosit će 40 posto troškova njegova restrukturiranja.

Izvor: Agencije