Odobren plan za proširenje londonskog Heathrowa

Nova pista bi trebala u sljedećih 14 godina donijeti Londonu prihode u visini od 69 milijardi eura (Reuters)

Britanska vlada odobrila je projekt proširenja londonske zračne luke Heathrow vrijedan 22 milijarde dolara čime je nakon 25 godina neodlučnosti podržan ambiciozan plan jačanja svjetskih trgovinskih veza, no zbog te odluke premijerku Theresu May kritiziraju čak i članovi njene stranke. 

“Nova uzletno-slijetna staza donijet će dobit putnicima i čitavoj ekonomiji u vrijednosti 61 milijarde funti (69 milijarda eura). Donijet će 77.000 radnih mjesta u idućih 14 godina”, saopšteno je iz vlade, prenosi agencija afp.

Toj dugo očekivanoj odluci suprotstavilo se nekoliko političara, a među njima i šef diplomacije u premijerkinoj vladi Boris Johnson, bivši gradonačelnik Londona.

Za očekivati je da će protiv projekta biti podignute i sudske tužbe, piše agencija Reuters. 

Nova radna mjesta

No izgledi za otvaranje novih radnih mjesta i jačanje trgovinskih veza Londona sa svijetom pošto su Britanci u junu glasali za izlazak iz Evropske unije, pomogli su premijerki da dobije potporu stranke, a što nije uspjelo prethodnim vladama.

“Nakon desetljeća odgoda pokazujemo da ćemo donositi velike odluke kada su to ispravne odluke za Britaniju”, rekla je May.

Treća poletno-slijetna staza na Heathrowu, koja bi trebala biti izgrađena do 2025, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u Europi i najvažnija odluka koju je May donijela otkako je u julu preuzela dužnosti.

Novi projekt, za koji će trebati ponovno izgraditi dijelove autoputeva koji okružuju grad, omogućit će Britaniji da održi korak s najvećim evropskim zračnim lukama u Amsterdamu, Frankfurtu i Parizu, koje imaju veći kapacitet. 

Loš učinak na kvalitet zraka

Već nekoliko sati nakon odluke zaredale su kritike. Johnson, koji je vodio kampanju za Brexit, rekao je da je plan “neizvediv” i da će ga “vrlo vjerojatno zaustaviti” londonski gradonačelnik Sadiq Khan zbog potencijalno lošeg učinka na kvalitetu zraka.

Johnson, koji je jednom obećao da će leći ispred buldožera kako bi spriječio gradnju nove piste, strahuje da to neće biti kraj već će nakon treće slijediti četvrta.

“I imat ćete New York, grad prekrasnih nebodera, Pariz grad svjetlosti i London grad aviona”, rekao je novinarima te zapitao “Želite li stvarno to učiniti našoj fantastičnoj prijestolnici”.

May je dopustila svojim ministrima kritike, ali ne i kampanju protiv tog plana prije nego dođe na glasovanje u parlament, a što se predviđa za godinu dana.

Ankete govore da će je zastupnici podržati. 

Izvor: Agencije