Odobren izbor Kerryja za državnog sekretara

Kerry je dobio podršku 93 senatora, dok je protiv njegovog imenovanja bilo troje senatora (Getty Images)

Senat Sjedinjenih Američkih Država je u utorak odobrio izbor senatora Johna Kerryja za novog državnog sekretara. Kerry bi na poziciji državnog sekretara trebao zamijeniti Hillary Clinton.

Kerry je dobio podršku 93 senatora, dok je protiv njega glasalo troje senatora, odnosno senatori iz Texasa Ted Cruz i John Cornyn, te senator iz Oklahome Jim Inhofe.

Ranije u utorak je vanjskopolitički odbor Senata SAD-a jednoglasno odobrio izbor Kerryja za nasljednika Clinton.

On je bio senator u pet mandata i kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2004. godine i rival kandidatu republikanske stranke i tadašnjem predsjedniku Georgeu W. Bushu.

Kerry je trenutno na poziciji čelnika senatskog Komiteta za međunarodne odnose, a poznata je figura na međunarodnoj sceni.

Tijesan poraz

Senator iz Massachusettsa je popravio svoju karijeru nakon što je tijesno izgubio predsjedničku trku 2004. godine protiv tadašnjeg predsjednika Georga W. Busha, nakon kampanje u kojoj je oštro napadan zbog svoje karijere sposobnog zapovjednik broda u Vijetnamu.

Kerryjevo imenovanje je bilo skoro sigurno nakon što je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima (UN) Susan Rice povukla svoje ime sa liste kandidata za poziciju državnog sekretara, nakon što su je republikanci napali zbog njene uloge u danima nakon napada američki konzulat u Bengaziju.

Senator iz Massachusettsa je igrao važnu ulogu u Obaminoj političkoj karijeri, prije svega izabravši ga da održi glavni govor na Demokratskoj konvenciji 2004. godine, na kojoj je do tada nepoznati zakonodavac iz Illinoisa stupio na političku scenu.

Kerry je također igrao ulogu republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja u trening debatama koje je organizirao predsjednički tim prije i tokom Obamine uspješne kampanje za drugi mandat u oktobru.

Izvor: Agencije