‘Odmetnuta država’ i tajni ratovi: zašto CIA ne špijunira UAE?

Neuspjeh CIA-e da se prilagodi rastućim vojnim i političkim ambicijama UAE-a predstavlja 'zanemarivanje dužnosti', rekao je bivši službenik CIA-e (Reuters)

Ujedinjeni Arapski Emirati finansiraju libijskog vojnog vođu Khalifu Haftara, koji pokušava srušiti međunarodno priznatu vladu u Libiji. Također, predvode savez zemalja koje su uvele blokadu Kataru uprkos pozivima Sjedinjenih Američkih Država da se spor riješi.

Emirati su angažirali i bivše zaposlenike Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), kako otkriva istraga koju je provela agencija Reutres ove godine, kao elitne hakere kako bi vršili špijuniranje u okviru programa među čijim je ciljevima i nadgledanje Amerikanaca.

I pored toga, Centralna obavještajna agencija (CIA) ne špijunira vladu UAE-a, izjavila su trojica bivših službenika CIA-e za Reuters, što je krajnje neobično. Za pojedine kritičare to predstavlja opasnu slabu tačku u svijetu američkih obavještajnih službi.

Međutim, takvo stajalište CIA-e nije ništa novo, s tim da se promijenila priroda intervencija te sićušne, ali utjecajne zemlje i članice OPEC-a na Bliskom istoku i u Africi.

Tajni ratovi

Ujedinjeni Arapski Emirati vode ratove i provode tajne operacije koristeći se svojom finansijskom moći da preoblikuju regionalnu političku scenu na načine koji su veoma često u sukobu s američkim interesima, kako navode izvori i vanjskopolitički stručnjaci.

Neuspjeh CIA-e da se prilagodi rastućim vojnim i političkim ambicijama UAE-a predstavlja “zanemarivanje dužnosti”, rekao je četvrti bivši službenik CIA-e.

CIA, NSA i Bijela kuća odbile su komentirati američke špijunske aktivnosti u UAE-u. Ministarstvo vanjskih poslova Emirata i američka ambasada u toj državi također nisu odgovorili na zahtjev za komentare.

Četiri bivša službenika CIA-e kažu da špijuni te američke agencije prikupljaju informacije koristeći se ljudskim elementom u gotovo svakoj drugoj državi u kojoj SAD ima značajne interese, čak i kad je riječ o nekim ključnim saveznicima.

Možda Saudijska Arabija predstavlja najbližu suprotnost UAE-u, kao jedan od utjecajnih saveznika SAD-a na Bliskom istoku koji proizvodi naftu i kupuje američko oružje.

Dvojica bivših službenika CIA-e i nekadašnji oficiri u obavještajnoj službi zaljevske države kažu da je Saudijska Arabija često na meti CIA-e, za razliku od Emirata. Saudijski obavještajni agenti uhvatili su nekoliko agenata CIA-e koji su pokušavali regrutirati saudijske zvaničnike kao doušnike, rekli su izvori.

‘Odmetnuta država’

Bivši zvaničnik administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa rekao je da je nedostatak obavještajnih podataka iz UAE-a alarmantan jer sada ta pustinjska monarhija djeluje kao “odmetnik” u zemljama od strateškog značaja, poput Libije i Katara, te dalje u Africi.

U Sudanu, UAE je godinama trošio milijarde dolara na podršku dugogodišnjem predsjedniku Omaru al-Bashiru, a zatim se okrenuo od njega i podržao vojne vođe koje su svrgnule predsjednika s vlasti u aprilu.

UAE je također izgradio i vojne baze u Eritreji i samoproglašenoj Republici Somaliland. “Prevrnete li bilo koji kamen na Afričkom rogu, tamo ćete pronaći UAE”, izjavio je bivši zvaničnik Trumpove administracije.

U Jemenu su Saudijska Arabija i UAE predvodili koaliciju koja se borila protiv Husa, koji su u savezništvu s Iranom. Međutim, UAE je nedavno počeo povlačiti svoje trupe iz te zemlje usred međunarodnih kritika zbog zračnih napada u kojima su izginule hiljade civila te humanitarne krize koja je gurnula milione ljudi na rub gladi.

Američki Kongres nedavno je usvojio rezolucije za zaustavljanje prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i UAE-u, ali je predsjednik Trump stavio veto na te oduke.

Vlada UAE-a potrošila je 46,8 miliona dolara na američke lobiste od 2017, prema podacima Centra za odgovornu politiku (CRP).

Jedan od trojice bivših službenika CIA-e, koji je upoznat s operacijama agencije u Emiratima, kaže da je prikupljanje informacija o vladi te zemlje neophodno zbog razloga koji nadilaze njene regionalne intervencije.

Emirati rade na uspostavljanju bliskih odnosa s Rusijom, uključujući široko strateško partnerstvo potpisano prošle godine za saradnju na području sigurnosti, trgovine i naftnog tržišta, kao i čvrste odnose s Kinom, imajući u vidu da je Mohammed bin Zayed, prestolonasljednik Abu Dhabija i de facto vladar UAE-a, prošlog mjeseca prisustvovao ekonomskom forumu između dvije zemlje.

Međutim, neki stručnjaci za nacionalnu sigurnost smatraju da i dalje postoji dovoljna usklađenost između interesa SAD-a i UAE-a, čime pojašnjavaju odsutnost špijunaže. Norman Roul, penzionisani službenik CIA-e, izjavio je: “Njihovi neprijatelji su naši neprijatelji”, aludirajući na Iran i Al-Kaidu.

“Akcije Abu Dhabija dale su doprinos ratu protiv terorizma, posebno protiv Al-Kaide u Jemenu”, rekao je.

Demokratija plaši

Prestolonasljednik Abu Dhabija kontrolira vanjsku politiku UAE-a, federaciju pustinjskih emirata, s malom grupom savjetnika. Kao savjetnika za nacionalnu sigurnost postavio je svog brata Tahnoona bin Zayeda, koji je studirao u Sjedinjenim Američkim Državama. On je ljubitelj borilačkih vještina i posjeduje ergelu arapskih trkaćih konja. Njegov sin, Khalid bin Mohammed bin Zayed, vodi razgranatu mrežu za nadzor u državi.

Rastuća sklonost UAE-a da intervenira u inozemstvu datira još iz 2011. Jodi Vittori, bivša oficirka Obavještajne službe zračnih snaga, koja sada radi za Carnegiejevu fondaciju za međunarodni mir, rekla je da su masovne demonstracije koje su pozivale na demokratiju u cijeloj regiji tokom ustanaka u “arapskom proljeću” dovele do rasta zabrinutosti među vladajućom elitom u UAE-u zbog očuvanja vlasti.

Poput mnogih zaljevskih kraljevina, čelnici UAE-a gledali su na demonstracije kao na prijetnju monarhijskim vladavinama u regiji.

Otad su se borili protiv širenja tzv. političkog islama i Muslimanskog bratstva, koje se uspijeva nakratko uspeti na vlast u Egiptu nakon demonstracija u kojima je s vlasti svrgnut predsjednik Hosni Mubarak 2011.

UAE je prekinuo finansijsku podršku Egiptu kad je kandidat Muslimanskog bratstva Muhamed Mursi izabran za predsjednika Egipta 2012, a zatim nastavlja slati milijarde pomoći nakon što je godinu kasnije egipatska vojska svrgnula Mursija.

Izvor: Agencije