Odmazda hakera zbog Assangea

Hakeri, Haker, Računalo, Internet
Jedan od računara je imao instaliran operativni sistem (EPA)

Broj pokušaja hakerskih upada na institucije ekvadorske vlade udvostručio se i dostigao 40 miliona od kada je ta zemlja ukinula azil osnivaču VikiLiksa Džulijanu Asanžu, koji je nakon toga uhapšen.

Zamenik ministra za telekomunikacije Ekvadora Patrisio Real izjavio je novinarima da su, od Asanžovog hapšenja u četvrtak, svakodnevno na udaru 40 miliona pokušaja hakerskih upada bili, između ostalih, sajtovi predsedništva Ekvadora, Centralne banke i Ministarstva spoljnih poslova.

Real je naveo da će biti teško identifikovati hakere.

Nije okrivio nijednu grupu za pokušaje hakerskih upada, ali je ukazao da su “Anonimusi”, grupa koja je vršila upade u vladine institucije u SAD-u i Velikoj Britaniji, uputila pretnje, preneo je Rojters.

“Tokom popodneva 11. aprila popeli smo se sa 51. na 31. mesto na svetu kad je reč o obimu kibernetičkih napada”, rekao je Real.

Takođe je rekao da pokušaji hakovanja nisu doveli do krađe bilo kakvih vladinih podataka, ali da je zaposlenima i građanima bio otežan pristup svojim nalozima na sajtovima.

Stiže pomoć iz Izraela

Dodao je i da će ta južnoamerička zemlja iz Izraela dobiti pomoć u oblasti kibernetičke bezbednosti.

Sud u Ekvadoru odredio je u subotu pritvor Oli Biniju, Asanžovom saradniku, zbog sumnje da je učestvovao u hakovanju vladinog računarskog sistema, saopšteno je iz kabineta državnog tužioca Ekvadora.

Bini, državljanin Švedske koji živi u Ekvadoru pet godina, priveden je 11. aprila na aerodromu u Kitu dok se ukrcavao u avion na letu za Japan.

Hapšenja se desilo nakon što je ministarka unutrašnjih poslova Marija Romo rekla da su tri strana državljanina prosleđivala određene informacije u vezi sa tom državom.

Ona je rekla i da su druga dvojica identifikovana kao ruski državljani koji žive u Ekvadoru, ali oni još nisu uhapšeni.

Izvor: Agencije