Odluke NATO-a o povećanju spremnosti i jačanju komande

Ministri odbrane NATO-a razgovarali su i o povećanju izdvajanja za odbranu (Arhiva)

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a donijeli su na sastanku u Briselu odluku o prilagodbi komandne strukture Saveza, koja će se povećati za 1.200 ljudi te prihvatili “inicijativu spremnosti” prema kojoj će saveznici do 2020. godine imati 30 mehaniziranih bojni, 30 avijacijskih eskadrila i 30 borbenih plovila, spremnih za djelovanje u roku od 30 dana ili manje.

“Komandna struktura će biti povećana za 1.200 mjesta. Hrvatska koja je dosad imala 20 pozicija u komandnim strukturama NATO-a, sada će ih dobiti još pet do šest. Mi ćemo to osigurati jer je to u funkciji jačanja Hrvaske vojske i u funkciji jačanja sigurnosti Hrvatske”, izjavio je ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević.

Ministri su također potvrdili da će nova Zajednička komanda za Atlantik biti u Norfolku, u Sjedinjenim Američkim Državama, te nova logistička komanda u Ulmu, u Njemačkoj.

Saradanja NATO-a i EU-a

Govoreći o Inicijativi spremnosti, poznatoj pod nazivom “četiri tridesetice”, Krstičević kaže da to nisu nove snage, nego postojeće kojima se diže sistem spremnosti.

“Imamo nove ugroze, nove aktivnosti. Živimo u svijetu koji je jako promjenjiv i stoga je bitno podizanje spremnost radi sigurnosti”, rekao je Krstičević.

U petak, drugi dan ministarskog sastanka, bilo je riječi o saradnji NATO-a s Evropskom unijom.

EU i NATO sarađuju na 74 konkretna područja, uključujući borbu protiv hibridnih i hibernetičkih prijetnji, u pomorskim operacijama, borbi protiv terorizma i slično…

“U području saradnje s EU-om najvažnije je pitanje vojne pokretljivosti. Cilj je osigurati pokretljivost po cijeloj Evropi jer je to u funkciji sigurnosti”, kaže Krstičević.

Ministri odbrane NATO-a razgovarali su i o povećanju izdvajanja za odbranu. Godine 2014. saveznici su se obavezali da će do 2024. godine izdvajati dva posto BDP-a za odbranu.

Za vrijeme krize izdvajanja za odbranu su prilično smanjena, a u posljednje vrijeme taj je trend preokrenut i svi saveznici najavljuju veće vojne izdatke.

Sastanak ministara odbrane jedan je u nizu sastanaka u okviru priprema za sastanak na vrhu šefova država ili vlada 29 zemalja članica koji će se okupiti 11. i 12. jula u Briselu.

Izvor: Agencije