Odluka ‘ZOI-ja 84’: Djeca od 13 godina plaćaju ski-kartu kao odrasli na Bjelašnici

Potez 'ZOI-ja' izazvao je dosta kritika na društvenim mrežama (Facebook/ Zoi'84 Olimpijski Centar Sarajevo)

Što češće na planinu, pobjeći od gradskog smrada i udisati svjež zrak. U kombinaciji sa skijanjem, idealan recept za preživljavanje u Sarajevu od novembra do aprila.

Uz sve životne troškove koje imaju, nema mnogo građana Sarajeva i njegove okoline koji, uprkos željama, mogu podnijeti novi zimski udar na svoj budžet, a predstojeće zime bit će ih još manje.

Kantonalno javno preduzeće “ZOI 84”, koje upravlja Skijaškim centrom Bjelašnica, odlučio je promijeniti cijene skijanja, pa će tako djeca od 12 do 15 godina plaćati karte po cijeni koju plaćaju odrasli. Tačnije, prema novoj dobnoj granici, djeca, prema kriterijima “ZOI-ja”, više nisu do 15 nego do 12 godina. Stariji od 12 potpadaju pod odrasle.

Treba istaći da djeca isti tretman imaju i na Jahorini, ali je tamo ponuda dosta bogatija u odnosu na Bjelašnicu, na koju se stanovnici Sarajeva, jednog od najzagađenijih gradova Evrope, masovno žale iz godine u godinu – od neuređenih staza preko gužve na jedinoj vučnici za djecu, gdje čekaju po pola sata da dođu na red, pa sve do šestosjeda, koji često stane zbog vjetra i nema haubu, i četverosjeda, koji ne radi godinama.

‘Strategija za razvoj i edukaciju’

“Odeš na Jahorinu i mirna Bosna” – jedno je od ponuđenih rješenja u poplavi kritika koje su se pojavile na društvenim mrežama nakon objave cijena.

Mnogo korisnika stava je da je “ZOI” trebao napraviti suprotan potez – stimulirati bijeg djece iz smoga umjesto što će im podizanjem cijena otežati pristup olimpijskom skijalištu.

“Prvi potez novog menadžmenta je da udalji skijaške škole od Bjelašnice? Ma bravo za novog direktora. Super početak i kraj”, jedan je od komentara.

“Ski-škole sada samo mogu da se sele sa Bjelašnice… Strategija za razvoj i edukaciju. Novih skijaša NULA!”, druga je u nizu kritika, dok su pojedini korisnici optužili “ZOI” za popunjavanje finansijskih rupa preko leđa djece:

“Mizerno je sada zarađivati i popunjavati finansijske dubioze na račun djece, a ovamo pričati o afirmaciji skijanja kod mladih…”

‘Bolje sjediti u smradu’

Goran Crnaja, instruktor u Školi skijanja “Unisport”, u izjavi za Al Jazeeru osudio je potez “ZOI”-ja, uz opasku da će “mnoga djeca umjesto na skijalištu zimu provesti u smradu”, te da će škole skijanja neminovno morati podići cijene usluga.

‘Djeca kao instrumenti u rukama manipulatora’

Osvrćući se na djecu i skijaške škole koje pohađaju, Magoda je rekao da su djeca instrumenti u rukama manipulatora, koji će se, kako kaže, “sami prepoznati” u njegovim izjavama.

“I do sada smo imali ovih problema, najviše sa školama skijanja. Preko djece se vrše manipulacije, a dosta je ljudi koji su do sada na Bjelašnici uživali mnoge beneficije i vršili razne zloupotrebe. Toga više neće biti. Zbog toga smo i bili prisiljeni ukinuti tačkice”, rekao je Magoda.

“Tačkice su ukinute, a sada je došlo i ovo, tako da na predstojeću zimu gledamo sa dosta neizvjesnosti. Mnogo roditelja djecu šalje na skijanje upravo da bi pobjegla od smoga, da udišu čist zrak i cijeli dan provedu na planini. Sada, morat ćemo revidirati naše cijene, svjesni toga da će škola skijanja postati preskupa za dosta roditelja. Kako to izbalansirati, da možemo raditi, a da roditelji to mogu podnijeti? Znači, poruka je – bolje neka djeca sjede u smradu u Sarajevu nego da skijaju”, rekao nam je Crnaja, koji je dodao da su se škole na sastanku s direktorom “ZOI”-ja Kenanom Magodom pokušale izboriti za prihvatljivo rješenje za sve strane, ali da nije bilo rezultata.

“Radi se o velikim troškovima, jer su u cijene škole, uz ostalo, uključeni i piće i hrana, i to u objektu koji je također ‘ZOI’-jev. Na sastancima sa Magodom smo sugerisali nalaženje nekog rješenja, da nam se izađe ususret kako djeca ne bi ispaštala, ali oni su ostali pri svom stavu. Predlagali su da izađu ususret školama sa 50 i više djece, ali to je smiješno, jer zaista ne znam koja škola u Sarajevu ima toliko polaznika”, dodao je Crnaja.

‘Usluge, a ne socijalna politika’

U odbrani odluke direktor ‘ZOI-ja 84’ Kenan Magoda istakao je primjer starosnih granica za djecu na drugim skijalištima u regiji, te podsjetio na to da se “ZOI” bavi “pružanjem usluga, a ne socijalnom politikom”.

Uz to, kako je naveo, odvajanjem cijena za skijanje na Bjelašnici i Igmanu omogućeno je pružanje usluga skijašima čiji džep ne može podnijeti dolazak na Bjelašnicu.

“Na Jahorini je starosna granica 11 godina, a na skijalištima u Sloveniji i Evropi 12. Dijete od 15 godina je u sportskom žargonu kadet sa osobinama odrasle osobe”, rekao je Magoda, dodavši da “‘ZOI’ mora gledati i svoj interes”.

“Bilo je dosta otpora i kada je direktor Ski-centra Jahorina promijenio starosnu granicu, ali tri godine poslije svi ga kuju u zvijezde. Treba biti jasno da se ‘ZOI 84’ bavi pružanjem usluga. Mi imamo obavezu da poštujemo red, a na nadležnim organima je da se bave socijalnom politikom. Iako nas svi kritikuju zbog ove goruće teme, moram ukazati na to da smo ipak, u ovim teškim vremenima, mislili na one kojima bi skijanje moglo postati preskupo, pa smo tako razdvojili cijene za Bjelašnicu i Igman. Kome je mnogo dati za kartu na Bjelašnici, onda mu se pruža prilika da skija na Igmanu po prihvatljivijoj cijeni”, dodao je Magoda.

Izvor: Al Jazeera