Odluka Suda BiH: Oriću ograničeno kretanje

Orićevo kretanje ograničeno je na Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton (Anadolija)

Sud BiH odredio je da ratni komandant u Srebrenici Naser Orić, neće moći napuštati područje Bosne i Hercegovine, dok mu je kretanje unutar države ograničeno na područje Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Mjere zabrane odnose se i na zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u ovom predmetu, javljanje policiji svakog ponedjeljka kao i oduzimanje pasoša, potvrdila je Orićeva advokatica Vasvija Vidović.

Nakon izručenja Orića iz Švicarske i njegovog ispitivanja u petak u Tužilaštvu BiH, tužilac Miroslav Janjić, u slučaju navodnog ratnog zločina nad civilima na području sela Zalazje kod Srebrenice 1992. godine, od Suda BiH je zatražio odluku o zabrani kretanja.

Zabranu je predložio zbog “postojanja opasnosti od utjecaja na svjedoke koji se nalaze na području Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona”.

Ograničeno kretanje

Janjić je zatražio da se Oriću kretanje ograniči na Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton. Osnovana sumnja postupajućeg tužioca proizilazi iz iskaza svjedoka, čiji identitet nije otkriven, i određenih materijalnih dokaza, prenose agencije.

Naser Orić, bivši komandant Armije RBiH za područje Srebrenice uz prijedlog za određivanje mjera zabrane, pušten je na slobodu, budući da nije utvrđen zakonski osnov za njegovo zadržavanje.

Edina Rešidović iz tima odbrane Orića odbacila je iskaz tužioca, navodeći da “su sve radnje koje tužilac u prijedlogu navodi već pravosnažno tretirane”.

Podsjetila je da je Haški tribunal Orića oslobodio svih komandnih i ličnih odgovornosti u svim događajima vezanim za ratna dejstva u Srebrenici od početka do kraja rata.

Orić je uhapšen 10. juna prilikom ulaska u Švicarsku po potjernici iz Srbije, a potom mu je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana, nakon čega je izručen BiH.

Izvor: Agencije