Oglasi

Odluka o Tomislavu Sauchi vraćena istražnom sudiji

Odluku o ukidanju rješenja o provođenju i proširenju istrage protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko sudija nije dostavio okrivljenicima.
Tomislav SauchaIstraga je najprije pokrenuta samo protiv Sauche, a naknadno je proširena i na Sandru ZeljkoAl Jazeera

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je vratilo sucu istrage Oliveru Mittermayeru njegovu odluku kojom je u srijedu zbog procesnih razloga ukinuo rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko jer Mittermayer nije dostavio rješenje svoje odluke okrivljenicima, kako to predviđa procedura.

Predmet je vraćen sucu s obzirom na to da okrivljenici koji su se žalili na provođenje i proširenje istrage moraju službeno dobiti rješenje, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu, prenosi Hina.

Sudija: "ZKP ne poznaje termin 'proširenje istrage'"

Nakon što dostavi svoju odluku okrivljenicima, sudac treba vratiti predmet Vijeću, koje će potom odlučivati o žalbi Ureda za suzbijanje korupcije i organziranog kriminaliteta (USKOK) na njegovu spornu odluku.

Sudac je tom odlukom ukinuo USKOK-ovo rješenje zbog procesnih razloga, s obzirom na to da Zakon o kaznenom postupku ne poznaje termin "proširenje istrage", već se može donijeti novo rješenje o pokretanju istrage, koje se onda može spojiti s ranijim rješenjem.

USKOK u žalbi ističe kako je to prvi put da je takvo rješenje ukinuto sa stajalištem da, prema Zakonu o kaznenom postupku, nije moguće donijeti rješenje o provođenju i proširenju istrage.

Pritom naglašava da rješenje o provođenju i proširenju istrage proizlazi iz činjeničnih utvrđenja dosadašnjih rezultata istrage i provedenih izvida koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su okrivljenici počinili kaznena djela na način kako im se rješenjem stavlja na teret.

Neistiniti putni nalozi

Bivši predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića i sadašnji saborski zastupnik Tomislav Saucha našao se pod istragom USKOK-a zbog sumnje da je od kraja 2013. do siječnja 2016. na neistinitim putnim nalozima za nepostojeća putovanja savjetnika premijera pribavio 540.000 kuna i 1.360 eura (ukupno približno 74.000 eura).

Proširenom istragom USKOK je obuhvatio i bivšu administrativnu tajnicu Sandru Zeljko, nekadašnju "krunsku svjedokinju" u tom slučaju. Sauchu se teretilo da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa svojom tadašnjom tajnicom.

No, ona je, po naknadnim saznanjima, i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac, pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po USKOK-ovim sumnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.