Odluka o izručenju Haradinaja 2. marta

Haradinaj je uhapšen u Francuskoj na osnovu srbijanske potjernice (AP)

Žalbeni sud u francuskom gradu Colmaru 2. marta će donijeti odluku o izručenju predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja.

On se danas, tokom danas održane rasprave u Francuskoj, usprotivio izručenju Srbiji, tvrdeći kako iza njega stoje politički razlozi.

Na pitanje suca Žalbenog suda da li je saglasan sa zahtjevom za izručenje, on je rekao kako se protivi, dodavši da je zahtjev političke prirode.

„Oni se ne brinu o žrtvama ili zakonu, jer ih krše na svakom koraku, oni samo žele iskoristiti činjenicu da su članovi Interpola, da ometaju Kosovo, a odgovor su jednom dobili 1998 -1999. i dobit će ga uvijek“, podvukao je on u izjavi novinarima na albanskom nakon saslušanja..

Francuskim novinarima je kazao kako nije kriv za ono što ga terete vlasti iz Srbije i kako se radi o politički motivisanom zahtjevu.

Haradinaj je optužio premijera Srbije Aleksandra Vučića, Vojislava Šešelja i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da su predvodili paravojne formacije, a za Ivicu Dačića je rekao kako je bio „asistent Slobodana Miloševića“.

Očekivanja advokata

Haradinajev odvjetnik Arian Koci ranije je kazao kako vjeruje da će zahtjev Srbije biti odbačen, a njegov klijent uskoro vratiti na Kosovo.

“Očekujem da će ovo biti posljednja rasprava pred sudom”, rekao je Koci uoči početka javne rasprave.

“Odluka francuskog istražnog odjela u tom slučaju može biti priopćena i naknadno. Najvjerojatnije će odluka biti donesena s odgodom od nekoliko tjedana”, potvrdila je Tanjugu glasnogovornica suda Sandra di Rosa.

Žalbeni sud odlučuje o ispunjenosti uvjeta za izručenje koje predviđa Europska konvencija o ekstradiciji, a koja ne oročava donošenje odluke.

Postupak odlučivanja tog suda se vodi u skladu s procesnim zakonima Francuske.

Ukoliko Žalbeni sud u Colmaru odluči odbiti zahtjev Srbije za izručenje Haradinaja, tom odlukom će biti okončan ekstradicijski postupak protiv njega i on će biti slobodan da napusti Francusku. Srbija ne bi imala pravo žalbe.

Odluku čeka na slobodi

No, ako sud odluči da su ispunjeni uvjeti za izručenje, na tu odluku Haradinaj će imati pravo uložiti žalbu višem sudu. Konačnu odluku o izručenju u tom slučaju donosi francuski ministar pravde.

Haradinaj je uhapšen početkom godine na granici Švicarske i Francuske po srpskoj potjernici, nakon čega je Srbija uputila Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje. 

Ubrzo je pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzeta putovnica i zabranjeno da napušta teritorij Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno na Haškom sudu za ratne zločine na Kosovu, ali je 2012. godine pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je počinio kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine. Riječ je, kako navode u Beogradu, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim sudom.

Izvor: Agencije