Odijelo simulira posljedice starenja

Starenje je nešto što većina ljudi pokušava odgoditi što duže može. Međutim, nova tehnologija omogućava ljudima da vide kakav je to osjećaj. Cilj je i da se razvije empatija prema starijima.

Egzoskelet, odijelo koje izgleda kao da je izrađeno za nekog superheroja, onome ko ga nosi ne daje nadljudsku snagu već simulira posljedice starenja. Na ideju da ga izradi došla je osiguravajuća kompanija Genworth.

„Niko ne želi govoriti o starenju. Zato je ovo iskustvo taktičan način da se prirodno počne razgovor o tome“, kaže Jennifer Rosenbaum iz Genwortha.

Izlaganjem odijela na mjestima poput Naučnog centra Liberty u New Jerseyju žele navesti djecu da razmisle o ovoj temi. Kaciga s dodacima simulira kakav je osjećaj živjeti s oštećenim vidom, s glaukomom ili mrenom, ili sa slabim sluhom.

Izolacija ogroman problem

Dodatak na leđima, kao i težina samog odijela, pružaju uvid u stvarnost života s atrofijom mišića i artritisom, čestim kod starijih osoba, iz New Yorka javlja novinarka Al Jazeere Kristen Saloomey.

„Kad bih morala izaći napolje, a imala probleme s nogama ili vidom, bila bih dezorijentirana i mislim kako uopće ne bih htjela izlaziti. Htjela bih samo biti kući“, ističe ona.

Izolacija je ogroman problem, ističu inženjeri i dodaju kako je ono što žele prevazići skretanjem pažnje na ovaj problem.

Izvor: Al Jazeera