Odgovornost za napad u Londonderryju preuzela grupa koja tvrdi da je IRA

Sjeverna Irska, Londonderry, Eksplozija
Niko nije povrijeđen u eksploziji koja se 19. januara dogodila ispred suda, ali je taj incident naglasio prijetnju koju oružane grupe i dalje predstavljaju (EPA)

Skupina koja se naziva “IRA” tvrdi da je odgovorna za postavljanje automobilske bombe koja je detonirala u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj sredinom mjeseca, u priopćenju koje je u utorak poslano novinama Derry Journal.

Sjevernoirska policija objavila je kako je fokus istrage na skupini Nova IRA, jednoj od manjeg broja grupacija koja se usprotivila mirovnom sporazumu iz 1998. kojim su dovršena tri desetljeća nasilja.

“Upozoravamo i one koji surađuju s Britancima da odmah prestanu s time jer više neće biti upozorenja”, stoji u priopćenju, kako prenosi Hina. 

Nitko nije ozlijeđen u eksploziji koja se 19. siječnja dogodila ispred suda, no taj je incident naglasio prijetnju koju oružane skupine i dalje predstavljaju. 

Grupa odbacila Brexit kao motiv

Policija Sjeverne Irske i Irska, članica Europske unije, tvrde kako bi povratak na tvrdu granicu između dviju država nakon izlaska Velike Britanije iz europskog saveza mogao vratiti razdor u to područje.

Skupina je u priopćenju odbacila da je Brexit motivacija za njihovo djelovanje. 

“Svi ti razgovori o Brexitu i tvrdim i mekim granicama nemaju nikakvog utjecaja na naše djelovanje, a IRA ne ide nikamo. Naša se borba nastavlja”, zaključuje se u priopćenju.

IRA je bila glavna paravojna skupina tijekom sukoba između protestantskih unionista i većinski katoličkih republikanaca do potpisivanja primirja 1994.

Dvojica muškaraca bila su uhićena zbog nedavnog napada automobilom bombom u Londonderryju, a policijski su dužnosnici tada izjavili kako policija nastoji doznati je li za napad odgovorna skupina Nova IRA. 

Dvojica privedenih

Muškarci u dvadesetim godinama privedeni su nekoliko sati nakon eksplozije blizu zgrade suda u Londonderryju. 

Nova IRA jedna je od rijetkih skupina koje su se 1998. protivile sklapanju mirovnog sporazuma kojim je okončano 30-godišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj.

Njezini pripadnici u posljednjih su nekoliko godina pribjegavali sporadičnim napadima. 

Izvor: Agencije