Odgovor EU-a na COVID-19 podijelio Evropljane

Najviše nezadovoljnih je u Italiji, Španiji i Grčkoj, pokazalo je istraživanje Evropskog parlamenta (EPA)

Čak 58 posto ispitanih građana zemalje Evropske unije kaže da je tokom pademije COVID-19 imala finansijske poteškoće.

Finansijske probleme su u najvećem broju prijavljivali stanovnici Mađarske, Bugarske, Italije, Grčke i Španije, dok su najmanje problema tokom pandemije iskusili Danci, Holanđani, Šveđani, Finci i Austrijanci, pokazuje istraživanje Evropskog parlamenta.

Istraživanje Evropskog parlamenta, sprovedeno od početka pandemije do kraja aprila 2020. godine, pokazuje da su se građani EU-a koji su prijavili finansijske probleme, najviše žalili na gubitak prihoda (30 posto), nezaposlenost ili djelimičnu nezaposlenost (23 posto), nemogućnost otplate stanarine ili kredita (14 posto) ,dok je njih devet posto ocijenilo da je imalo probleme s kupovinom “hrane za pristojan život”, prenosi Tanjug.

Nedovoljno solidarnosti među članicama

Jedan od deset Evropljana koji su se suočili s finansijskim problemima tokom pandemije kaže da je zatražio novčanu pomoć od porodice ili prijatelja, a tri procenta navodi da su se našli pred bankrotstvom.

Čak 69 procenata ispitanika u istraživanju Evropskog parlamenta založilo se za jaču ulogu EU-a u rješavanju krize pandemije COVID-19, pri čemu je najviše podrške ovoj ideji bilo u Portugalu i Irskoj, a najmanje u Češkoj i Švedskoj.

Šest od deset ispitanika smatra da u EU tokom pandemije nije pokazano dovoljno solidarnosti među zemljma članicama, a njih 22 posto kaže da je u potpunosti nezadovoljno stanjem solidarnosti u EU27.

Najviše nezadovoljnih je u Italiji, Španiji i Grčkoj, a pokazani stepen evropske solidarnosti u njavećoj mjeri podržavaju Irci, Holanđani i Danci.

Najnezadovoljniji Italijani, Španci i Grci

Tri od četiri ispitanika širom EU-a kaže da je “čulo, vidjelo ili čitalo” o mjerama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju COVID-19, a jedna trećina kaže da zna i koje su mjere u pitanju.

Polovina (52 posto) Evropljana, koji navode da znaju o mjerama EU-a, kaže da nije zadovoljno onim što je dosad učinjeno.

Najviše nezadovljnih je u Italiji, Španiji i Grčkoj, a slijede i Austrija i Bugarska.

Među 42 procenta onih koji su zadovoljni EU odgovorom na pandemiju COVID-19 najviše je Holanđana, Finaca i Danaca, pokzauje istraživanje Evropskog parlamenta.

Izvor: Agencije