Oglasi

Odgođeno suđenje Crvenim majicama

Advokat Arismana Pongreungronga, jednog od 24 optuženih, kaže da mu je klijent otrovan hranom.
Na protestima 2010. godine prisustvovalo više od 100,000 ljudiAl Jazeera

Sud na Tajlandu odgodio je početak suđenja za terorizam 24 vođa protesta 'Crvenih majica“, koji se dogodio prije mjesec dana.

Do odgode je došlo jer je jedan od optuženih bolestan. "Sud će omogućiti samo jednu odgodu", rekao je sudija, dok su stotine policajaca osiguravale sudnicu.

Među optuženima je pet zakonodavaca. Svih 24 optuženih se suočavaju sa smrtnom kaznom za svoje uloge u protestima, koji su uglavnom privukli podršku Tajlandžana vjernih svrgnutom premijeru Thaksinnu Shinawatri.

Najmanje 90 ljudi je poginulo, a skoro 1.900 povrijeđeno u nekoliko uličnih sukoba između demonstranata i snaga sigurnosti.

Sukob je kulminirao vojnom intervencijom i hapšenjem vođa pokreta.

'Zagrijana situacija'

U to vrijeme Crvene majice su željele izbore, te su optužili Vladu za nedemokratičnost, jer su 2008. godine na vlast došli kroz parlamentarne izbore, nakon što je Sud oduzeo vlast Thaksinovim saveznicima.

Sudija je prvo saslušanje odgodio za 13. decembar, jer je advokat Arismana Pongreungrong, jednog od vođa, rekao da mu je klijent otrovan hranom.

Arisman se prvi put istakao kada je izbjegao hapšenje, tako što je pobjegao kroz prozor na trećem spratu hotela u Bangkoku 2010. godine.

Nakon skoro 20 godina u bijegu, Arisman se predao prošle godine. Lideri su se izjasnili nevinima za terorizam.

Do saslušanja može doći samo kada Parlament ne zasjeda.

"Siguran sam da demonstranti nisu trebali govoriti da bi bili isprovocirani. Vidjeli su sve više ranjenih i povrijeđenih. Situacija je već bila veoma zagrijana", rekao je Nattawut Saikur, jedan od vođa Crvenih majica i potom zamjenik ministra za trgovinu.

Nakon vojne akcije, lideri protesta su zamolili demonstrante da se raziđu, ali vlasti su neke od demonstranata optužile za podmetanje požara.

Izvor: Agencije

Oglasi