Odgođeno osnivanje sirijske vlade u egzilu

U Odboru za ispitivanje mišljenja o sastavu vlade u egzilu su Ahmad Mouaz al-Khatib i George Sabra (AFP)

Koalicija sirijske opozicije okupljena u Istanbulu odgodila je odluku o formiranju vlade u egzilu, sve dok ne dobije podršku pobunjeničkih snaga na terenu i međunarodne zajednice, prenosi Hina.

Sirijsko nacionalno vijeće (SNC) navelo je u ponedjeljak u saopćenju da je odlučilo formirati odbor za vođenje konsultacija sa snagama revolucije, Sirijskom slobodnom vojskom (FSA) i zemljama prijateljima, kako bi se ispitalo mišljenje o sastavu vlade u egzilu.

U Odboru su, među ostalima, šefovi Nacionalne koalicije Ahmad Mouaz al-Khatib i George Sabra iz SNC-a.

Borba protiv Assada

SNC je glavna sastavnica nacionalne koalicije, saveza sirijske opozicije osnovanog 11. novembra u Dohi sa zadatkom da se bori protiv režima Bashara al-Assada.

Koalicija sirijske opozicije, koju priznaje nekoliko zapadnih i arapskih zemalja, počela je u nedjelju sastanke u Istanbulu kako bi pokušala imenovati premijera u egzilu, dodao je taj neimenovani izvor.

Sastanak u Istanbulu poslužit će i za pripremu sastanka sirijske opozicije u Parizu 28. januara, na kojem će sudjelovati 20 najvećih zemlja prijatelja sirijskog naroda, rekao je taj predstavnik Koalicije.

Od početka narodne pobune protiv Assadovog režima u martu 2011. godine ubijeno je više od 60.000 ljudi.

Izvor: Agencije