Odgođeno novo povlačenje ukrajinskih trupa

Povlačenje je trebalo početi 4. novembra (AFP)

Ukrajina je najavila odgodu novog povlačenja trupa s linije fronta s proruskim separatistima zbog kršenja primirja, a to je jedan od posljednjih uvjeta za održavanje važnog mirovnog sastanka na vrhu s Moskvom.

“Povlačenje je trebalo početi 4. novembra, ali smo ga bili primorani odgoditi zbog nepoštivanja sedmodnevnog primirja”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pistajko, prenijela je Hina.

To povlačenje “posljednji je preduvjet za organiziranje četverostranog sastanka na vrhu”, precizirao je on.

Ključni uvjet pred mirovne pregovore

Istovremeno povlačenje ukrajinskih i separatističkih snaga u tri mala sektora linije fronta na istoku Ukrajine ključni je uvjet koji je odredio Kremlj za održavanje sastanka normandijskog formata u Parizu između čelnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke u novembru.

Nakon povlačenja iz prvog sektora ovog ljeta zaraćene strane prošle sedmice počele su istu proceduru u drugoj zoni, blizu Zolote u Luganskoj oblasti.

Pod kritikom medija ukrajinska vojska priznala je da je ta operacija počela bez ostvarenja potpunog sedmodnevnog primirja.

U ponedjeljak je bila očekivana treća i posljednja etapa blizu sela Petrivske, u Donjeckoj oblasti, ali posmatrači Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) u Evropi utvrdili su 30. oktobra “kršenja primirja unutar zone povlačenja u području Petrivske”.

Izvor: Agencije