Odgođeni pregovori o proturaketnom štitu

Raketa
Putin je rekao da će nova ruska krstareća raketa imati neograničeni radijus djelovanja i nepredvidljivu putanju leta (Reuters)

Washington i Seul odgodili su razgovore o mogućem raspoređivanju američkog proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji, koji bi trebao biti odgovor na sjevernokorejski balistički i nuklearni program, izjavio je južnokorejski dužnosnik.

To je objavljeno u trenutku kad bi kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi trebao početi posjet SAD-u, u ozračju napetosti zbog raspoređivanja oružja, kako na korejskom poluotoku tako i u Južnokineskom moru.

Peking se žestoko protiv postavljanju THAAD-a, koji smatra prijetnjom.

Odgoda zbog ‘rasprava u zadnji čas’

Washington i Seul trebali su u utorak potpisati sporazum o formiranju zajedničke radne skupine, koja bi se bavila raspoređivanjem američkog sustava Terminal High Altitude Area Defence System (THAAD) u Južnoj Koreji.

Do toga je došlo nakon što je Sjeverna Koreja 7. veljače ispalila raketu dugog dometa, mjesec dana poslije nuklearnog pokusa izvedenog 6. siječnja.

“Sporazum je u konačnoj fazi, ali je odgođen za jedan ili dva dana zbog rasprava u zadnji čas”, izjavio je glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva obrane Moon Sang-gyun, prenosi Hina.

Izvor: Agencije