Odgođeni mirovni pregovori o Jemenu

Odgođena je mirovna konferencija o Jemenu, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, koja je trebala početi 28. maja u Ženevi, saopćio je zvaničnik UN-a.

“Mogu potvrditi da je sastanak odgođen”, rekao je neimenovani zvaničnik UN-a agenciji AFP, ne iznoseći detalje.

Napori za zaustavljanje rata u Jemenu pod pokroviteljstvom UN-a došli su u pitanje.

Jemenski predsjednik Abd Rabbuh Mansour Hadi, koji se trenutno nalazi u egzilu u saudijskom gradu Rijadu, postavio je nove uvjete za pregovore u Ženevi.

Rekao je kako se prije pregovora Husi moraju povući iz gradova koje su zauzeli, uključujući i glavni grad Sanu. Moraju se prestati uplitati u odluke koje donosi Vlada.

Moraju osloboditi političke zatvorenike, uključujući i jemenskog ministra odbrane, kojeg u zarobljeništvu drže već mjesecima. Riječ je o uvjetima koji mogu umanjiti izglede za uspjeh ženevskih pregovora.

Husi ističu kako su voljni učestvovati u pregovorima, ali bez postavljanja bilo kakvih preduslova. Upravo to je problem kojim se bavi međunarodna zajednica.

Susreti sa predstavnicima

U Saudijskoj Arabiji UN-ov izaslanik za Jemen Ismail Ould Cheikh održava sastanke sa predstavnicima različitih frakcija.

Ako ih uspije uvjeriti da odu na pregovore u Ženevu, to će biti značajan napredak. Ako oni, pak, ustraju na svojim uvjetima, to bi mogao biti žestok udar pokušaju dolaska do diplomatskog rješenja sukoba, javio je iz Rijada reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra. 

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je ranije da se nada da će Ženevska konferencija, koja se trebala održati 28. maja, pomoći Jemenu da ponovno pokrene politički proces, smanji nivo nasilja i ublaži nepodnošljivu humanitarnu situaciju, prenosi Tanjug.

“Tragično, Jemen je sada skliznuo u oružani sukob uz rizik da se proširi izvan svojih granica i ima dramatičan utjecaj na civile, koji plaćaju najveću cijenu”, rekao je tada Ban Ki-moon.

Međutim, i prije je bilo nejasno da li će pobunjeni Husi prisustvovati sastanku u Ženevi, pošto su obustavljeni raniji mirovni pregovori uz posredstvo UN-a, kada su Husi pokrenuli ofanzivu i primorali jemenskog predsjednika da pobjegne u egzil u Saudijsku Arabiju.

Srušeni avion

Na sjeveru Jemena, blizu mjesta Bani al-Harit, navodno je srušen vojni avion Saudijske Arabije.

Al Jazeera je došla u posjed snimaka na kojima se vide ostaci dva spremnika za gorivo aviona F-15 i dijelovi neispaljenih raketa.

Nema tragova ostalih dijelova aviona niti kabine. Na spremnicima piše: “Saudijska kraljevska avijacija”. Saudijska vojska još nije komentarisala slučaj.

U nasilju u Jemenu do sada je ubijeno 1850 ljudi i 7394 ranjeno, dok je 545.000 raseljeno, podaci su UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije