Odgođene sjednice Parlamenta i Vijeća ministara BiH

Nastavak sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je bio zakazan za srijedu, nije održan zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje.

Na sjednicu nisu došli zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom.

Odgođena je i sjednica Vijeća ministara BiH. Razlog je, kako je objašnjeno iz te institucije, odsustvo ministara iz Saveza za promjene.

Na početku sjednice Zastupničkog doma PSBiH, predsjedavajuća Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine) informirala je zastupnike da imaju kvorum za rad, ali ne i za odlučivanje.

“Iz Kluba Srpske demokratske stranke, odnosno Saveza za promjene, dobili smo najavu da neće nazočiti današnjoj sjednici Zastupničkoga doma. Druge obavijesti nismo dobili, izuzev pojedinačno zastupnika koji su najavili svoje kašnjenje ili izostanak”, kazala je Krišto.

Bez uvjeta za odlučivanje

Konstatirala je da, u skladu s Poslovnikom, imaju kvorum za rad, ali ne i za odlučivanje, te odgađaju nastavak ranije prekinute i za danas najavljene nove sjednicu Zastupničkog doma državnog Parlamenta do daljnjeg.

Pojasnila je i kako je došao jedan zastupnik iz bh. entiteta Republika Srpska, čime su se stvorili uvjeti za rad, ali ne i za odlučivanje.

Na novinarsko pitanje dolazi li na taj način do izvjesne krize u državnom Parlamentu, odgovorila je da ne bi govorila o krizama.

“Znate dobro i cijenite u kakvoj situaciji se nalazi Parlament. Možda je ovo i dobra prilika da se vidi ide li se uistinu u krizu, ili se želi izgrađivati povjerenje i čuvati dignitet najvišeg zakonodavnog tijela, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a sve u interesu očuvanja Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana i odgovornosti koja se ima prema njima”, zaključila je Krišto.

Džaferović: Neprihvatljivo ponašanje

Oglasio se i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), rekavši kako mu “nije drago što se ovakve stvari dešavaju i da se rad Parlamentarne skupštine dovodi u pitanje”.

“Ovo što smo mogli vidjeti u javnosti i kao razloge koji se ističu ne stoji. Niti je [član Predsjedništva Bosne i Hercegovine] Bakir Izetbegović, niti bilo ko od nas dao bilo kakvu izjavu koja bi mogla dovesti do ovakvog postupka”, naveo je Džaferović.

Smatra kako se radi o pokušaju da se napravi neka vrsta krize i u Bosni i Hercegovini, ali i u odnosima između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine “radi unutrašnje-političkih prilika u samoj Srbiji, a možda i kod nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska”.

“To je nešto što je neprihvatljivo. Parlamentarna skupština i institucije Bosne i Hercegovine, niti mogu niti smiju biti talac bilo kakvih ponašanja. Funkcioniramo po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Dužni smo ga poštovati. Nedolazak na sjednice Predstavničkog doma i neučestvovanje u radu institucija Bosne i Hercegovine predstavlja tešku povredu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istaknuo je Džaferović.

“Svako onaj ko se ponaša na takav način treba biti svjestan šta to znači i posljedica koje iz toga mogu proizaći”, zaključio je.

Ivanić sazvao konsultacije

U međuvremenu je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa) sazvao konzultacije s ministrima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine koji dolaze iz Saveza za promjene.

“Dok je Savet za Promjene u institucijama Bosne i Hercegovine, neće biti priznanja Kosova. Može to biti želja nekih ljudi, ali mi garantujemo da se to neće desiti. Retorika u kojoj se prijeti ratom je stvar koja nas vraća u devedesete. Prošlo je vrijeme ratnih sukoba i ratna galama zaslužuje svaku moguću osudu. Bosna i Hercegovina tone u krizu, ali je ta kriza uslovljena lošim odnosima u Federaciji BiH”, ocijenio je Ivanić nakon sastanka.

Šef bh. diplomacije Igor Crnadak, koji dolazi iz Ivanićeve stranke, ocijenio je Ivanićev potez – dobrim. Crnadak je trebao sudjelovati u radu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali je ona zbgo nedolaska srpskih predstavnika otkazana.

“To je dobar potez Ivanića, koji se odlučio na ovakve konsultacije s obzirom na to da je u proteklim danima bilo dosta zapaljivih tonova na političkoj pozornici. Dobro je sjesti i zauzeti određene stavove”, kazao je Crnadak.

Po njemu, “u sadašnjom okolnostima najvažnije djelovati hladne glave i izbjeći dodatno podgrijavanje političkih napetosti”.

Polemike Dodika i Izetbegovića

Sastanak je sazvan nakon niza polemika i verbalnih sukoba prouzročenih različitim izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Dodik je proteklih dana, u nekoliko odvojenih intervjua, ponovno inzistirao na tome da će se “RS, prije ili kasnije, odvojiti od Bosne i Hercegovine”, a Izetbegović mu je neizravno odgovorio upozorenjem kako to neće biti dopušteno, odnosno kako će se teritotorijalni integritet Bosne i Hercegovine “braniti svim raspoloživim sredstvima”.

U intervjuu za Deutsche Welle, Izetbegović je potvrdno odgovorio na pitanje je li spreman i za najgori scenarij, odnosno za rat, ukoliko bi se RS pokušala otcijepiti od Bosne i Hercegovine.

“Svako ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njezin teritorijalni integritet”, kazao je Izetbegović.

Dodatno ulje na vatru, navodi Hina, dolilo je Izetbegovićevo stajalište kako bi Bosna i Hercegovina trebala priznati Kosovo kao neovisnu državu te kako se nada da će se jednog dana to i dogoditi.

Sve je to izazvalo lavinu reagiranja u RS-u, čiji su dužnosnici odmah optužili Izetbegovića da poziva na ratne sukobe.

Dodik je srpske zastupnike u državnom Parlamentu i u tijelima vlasti na državnoj razini pozvao da odmah napuste svoje pozicije i tako blokiraju funkcioniranje Bosne i Hercegovine.

Sporne izjave o Kosovu

I u Srbiji su burno reagirali na Izetbegovićeve izjave, pa je za četvrtak sazvana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbednost.

Potvrđeno je i da će tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, početkom prosinca u službeni posjet Beogradu.

U intervjuu za Deutsche Welle Izetbegović se, između ostalog, osvrnuo na pitanje priznanja Kosova, rekavši da je za njegovo rješavanje “potreban konsenzus na nivou Bosne i Hercegovine” i dodavši da je “Kosovo do sada trebalo biti i priznato”.

Iz Izetbegovićevog kabineta kasnije je priopćeno da je agencija Tanjug dijelove intervjua prenijela netočno, izvan konteksta i tendenciozno.

Izvor: Al Jazeera i agencije