Odgođena sjednica Doma naroda PSBiH

Ognjenu Tadiću iz SDS-a nisu poznati razlozi nedolaska kolega iz Republike Srpske (Fena)

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je bila zakazana za danas, nije održana.  

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak je izjavio novinarima da je današnja sjednica odgođena zbog nedostatka kvoruma.

Po njegovim riječima, tri delegata iz Kluba srpskog naroda su potvrdila sekretaru Doma naroda da neće doći.

“Prema tome, nemamo uvjeta za održavanje sjednice. Naknadno će biti zakazana nova sjednica”, rekao je Čolak.

Na novinarsko pitanje da li je ovo blokada institucija, odgovorio je da bi se moglo govoriti o blokadi ukoliko izaslanici iz srpskog naroda i dalje ne bi dolazili na sjednicu.

“Ukoliko bismo u relativno kraćem roku mogli održati sjednicu Doma naroda, naravno da onda to ne bi bila blokada. Međutim, ukoliko bi se nastavilo da izaslanici iz srpskog naroda ne bi dolazili na sjednicu, onda naravno da bi institucije bile blokirane”, kazao je Čolak.

SNSD i DNS protiv stranih sudija 

Naveo je da će biti održano više konsultacija, ne samo na nivou Doma naroda.

Predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Demokratskog narodnog saveza ranije su obavijestili Kolegij da se na zasjedanju neće pojaviti.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD), njegov zamjenik Dragutin Rodić (DNS) i izaslanik Nebojša Radmanović (SNSD) su za banjalučke medije izjavili da se, osim problema prouzročenih predajom zahtjeva za reviziju presude za genocid protiv Srbije, trebaju riješiti i pitanja tužilaštava i sudija, odnosno “prisustva stranaca u Ustavnom sudu BiH”.

“Kolega Radmanović me samo obavijestio da je odgodio sjednicu Komisije za vanjsku trgovinu i carine kojom on predsjedava, a koja se trebala održati prije sjednice Doma. Spomenuo je mogućnost i da se njih trojica neće pojaviti”, kazao je za Oslobođenje izaslanik Kluba Bošnjaka Sead Kadić.

Trebali razgovarati o naknadama u pravosuđu

Član Kolegija Doma naroda Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke (SDS) istaknao je kako ga je spomenuti trojac telefonskim putem obavijestio da neće doći na zasjedanje. Razlog takvog poteza nije mu poznat.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao je  razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama, a koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama uvode se naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Izvor: Agencije